- Selg aksjer - sett pengene i banken

Usikkerheten i rente- og aksjemarkedet gjør at ekspertene råder deg til å selge aksjene dine - Jeg ville tatt ut pengene nå og satt de i banken, sier ekspert på privatøkonomi Otto Risanger til Dagbladet. Redaktør Christian Vennerød i Dine Penger støtter Risangers råd og sier: Selg nå _ kjøp senere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Risanger er forfatter av Pengeboka, og tusenvis av nordmenn følger hans råd om privatøkonomi. Christian Vennerød er redaktør av bladet Dine Penger. Begge heller nå kaldt vann i årene til pengekåte nordmenn og råder småsparerne til å trekke seg ut av aksjemarkededet.

- Jeg skrev i siste nummer av Dine Penger at det var på tide å ta på seg piggskoene å være klar til å stikke _ nå er det på tide å løpe, sier Christian Vennerød og utdyper - Like før kursfall kommer de siste inn på markedet. det er småsparerne som ikke lenger orker å sitte å se på at andre tjener penger. Men siden disse er de siste inn på markedet er det ikke lenger mange kjøpelystne igjen på markedet og kursen synker.

Fallhøyde

Otto Risanger er også klar når han skal gi råd til småsparerne.

- Jeg ville tatt ut pengene nå og satt de i banken. Fallhøyden er enorm. Det ligger i lufta at man kan oppleve tap, sier Risanger til Dagbladet. Risanger er bekymret for konsekvensene hvis prisen på IT-aksjer synker.

- Hvis IT-aksjene raser så vil det sannsynligvis skje samtidig på mange børser i ulike markeder, sier Risanger.

Christian Vennerød mener det er klare argumenter for at aksjekursen kommer til å falle.

- Den amerikanske renta er på vei opp. Når renta går opp er det mange som velger å sette penger i banken istedenfor i aksjer. Det fører til at aksjekursen faller. IT-aksjene er høyt priset - mange for høyt. De som har tjent mye på IT-aksjer velger å sikre gevinsten og selger seg ut med det resultat at aksjekursen faller, sier Christian Vennerød som råder småsparerne til å følge bedre med i markedet.

- Det er nødvendig å justere seg på aksjemarkedet. Sitter man passivt og ser på tjener man på lang sikt sjelden mer enn tre-fire prosent mer enn ved å ha pengene i banken. Klarer man å følge med og kjøpe og selge i de rette periodene blir gevinsten større. Selg aksjer, ikke bødvendigvis alt, men selg deg ned.

Pengegalopp

Selv om det i første rekke er IT-aksjene som er mest usikre vil en nedgang på dette markedet raskt spre seg.

- Mange sikrer seg med å kjøpe andeler i aksjefond som investerer i forskjellige land. Men hvis IT-aksjene stupdykker vil det skje nærmest globalt og da er man like langt. Det er en voldsom optimisme rundt IT-aksjer. Folk har lest om andre som har tjent drøssvis på aksjer og vil gjerne bli med i pengegaloppen, sier Otto Risanger.