Selg Alt Sammen?

Den siste SAS-streiken har skapt grunnlag for enda flere vitser om hva bokstavene SAS står for, skriver Erling Ramnefjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter fire dagers streik som kostet SAS ca. 80 millioner kroner, gikk de kabinansatte i SAS Sverige tilbake til arbeidet tirsdag. Streiken var den tredje i selskapet siden SAS fikk ny konsernsjef for fem måneder siden, svensken Mats Janson. I løpet av de siste 10 årene har SAS-konsernet hatt 100 streiker. Og det er grunn til å frykte flere. En svensk fagforeningsleder har allerede varslet ny konflikt når stuere, mekanikere og teknikere i SAS Sverige skal i forhandlinger i midten av juni. SAS er på streiketoppen blant flyselskapene i Europa sammen med italienske Alitalia. Men den nye konsernsjefen har satt seg som mål å få slutt på streikekulturen i selskapet.

Før sa vi nordmenn at SAS stod for Svensk Alt Sammen. Nå sier vi at det står for Streik Alt Sammen. Men etter at selskapet ble delt opp i fire datterselskaper, SAS Danmark, SAS Braathens Norge, SAS Sverige og SAS Intercontinental, har selskapet ikke vært like sterkt rammet av nasjonale streiker som før. Det finnes visstnok 25 fagforbund og 39 kollektivavtaler i konsernet og tidligere kunne hver forhandlingspart lage store problemer for hele selskapet ved å streike. Under den siste streiken i Sverige fungerte tross alt 85 prosent av konsernets flygninger normalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer