Selg hiv-medisin til spottpris

Leger Uten Grenser utfordrer legemiddel- industrien til å selge hiv-medisiner til lavpris i den tredje verden. Farmasøyter frykter resultatet blir en farsott av behandlingsresistente viruskulturer som kan spres til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan settes årevis tilbake dersom dette skjer, sier farmasøyt Merete Klausen ved Ullevål apotek. Hun er overbevist om at vi gjør verden en bjørnetjeneste dersom u-landene får tilgang på den medisinen vi bruker her i Vesten.

- Jeg vet det høres fryktelig kynisk ut. Men den tredje verden har ikke medisinsk behandlingsapparat til å følge opp og påse at legemidlene blir brukt riktig.

- Hvis man glemmer å ta alle pillene, ikke får tak i dem, eller tar for liten dose, kan det oppstå resistente viruskulturer. Vi vil i så fall settes flere år tilbake i tid, sier Klausen.

Tidkrevende

Farene er mange, sier hun:

- De resistente kulturene sprer seg. På den måten oppstår det først lokale kolonier som gjør at medisinen ikke virker. Koloniene vil spre seg, og komme til vår del av verden.

- Hvor skal man begynne?

- Ved å forske på vaksiner, og drive forebyggende arbeid. Vaksineforskning er fryktelig tidkrevende, og det vil ta mange år før vi er i mål, sier hun.

Atle Fretheim, nestleder ved Leger Uten Grenser (MSF) i Norge, er langt på vei enig, men mener vi må angripe problemet fra en annen ende også.

- Forebyggende tiltak er ikke til hjelp for dem som er smittet i dag, de trenger medisiner nå.

Katastrofe

- Det er klart det manglende behandlingsapparatet i Afrika og andre fattige kontinenter er et problem. Vi kan ikke bare frakte medisiner til disse landene og satse på at de greier å løse flokene sjøl. Men ett sted må vi jo begynne. Rike land kan ikke drive en prispolitikk som har som mål å regulere fattigere lands helsepolitikk. Når flere titalls millioner mennesker er smittet, kan vi ikke bare stå og se på fordi vi må forske ferdig først.

- Dette er et spørsmål om prinsipper og avveining. Hadde bare noen få mennesker i den tredje verden vært smittet, kunne vi kanskje sagt: «Dessverre, dere må gå fløyten siden vi ikke har kunnskap nok til å behandle dere.» Men vi står overfor en katastrofe dersom vi ikke begynner å handle nå, sier han.

- Skal u-landene få medisiner, er det klart helsemyndighetene må kobles inn slik at det skjer i kontrollerte rammer. Dette kan være en oppgave for WHO, sier han.

Har avtaler

Medisinsk direktør i legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline i Norge, Olav Flaten, har mottatt utfordringen, men ønsker ikke å kommentere direkte før moderselskapet har skrevet det offisielle svaret. Generelt sier han:

- Legemiddelindustrien har alt inngått en avtale om å selge billig hiv-medisin til Senegal og Uganda. I tillegg er flere land i forhandlinger om å få billige medisiner.

Legemiddelindustrien har et program der de deler ut gratis hiv-medisiner til gravide mødre i 25 land.