Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selg! Kjøp! Hold!

Økonomien er uten styring. Skjebnen er uviss. Og analytikerne klarer ikke å skjelne en bjørn fra en okse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ER VI I FERD

med å forlate den totale forvirrings tid og går mot en gryende optimisme? Når Dagens Næringslivs London-korrespondent, Terje Erikstad, skriver at verdens ledende fondsforvaltere tror på økonomisk godvær, bør vi merke oss det. Det er nemlig sjelden Erikstad ser lys i mørket. Han er, ifølge gode kolleger, pessimistisk av natur, men har som gammel SV-er samtidig den nødvendige ballast til å motstå børsanalytikernes jo-jo-mentalitet. Altså burde jeg øke dosen månedlige innbetalinger til aksjefond utover dagens 420 kroner, som er min alternative Lotto-innsats: På fagspråket kalt «kjøp!».

Eller skal jeg

stole på dem som mener det ikke er noen grunnleggende forhold som tilsier optimismen på børsene? I så fall burde jeg kaste meg på telefonen og rope «selg!», for å få med meg gevinsten av den oppgang som bobleinvestorene har skapt og redusere min boliggjeld.

Av natur er jeg imidlertid nokså tvilende til det meste. Altså «hold». Da behøver jeg ikke foreta meg noen ting. Så har jeg spart bedriften for det tellerskrittet. Går det oppover, blir jeg med på ferden. Går det nedover, er jeg med, like forbannet. Det kaller jeg solidaritet i vår tid.

VAKLINGEN

mellom tvil og tro har lenge dominert markedet. Den siste halvtimen (11:48 til 12:18) steg hovedindeksen på Oslo Børs fra 141.02 til 141.16. På slutten av artikkelen skal jeg oppgi resultatet av dagens handel. Det er ikke lett å forutsi når ekspertene ikke er sikre på om de ser en bjørn (som går i hi) eller en okse (som stormer opp og fram). Når verdensoraklet, sjefen for den amerikanske sentralbanken Alan Greenspan, i forsiktige ordelag spår oppgang i annet halvår, men senker renta med et kvart prosentpoeng (laveste nivå siden 1958), reagerer børsene negativt. De legger mer vekt på hans handling (rentekutt), enn hans ord (oppgang på sikt). Når sentralbanksjefer senker renta, er det jo for å gjøre selskaper og husholdninger rikere, og dermed dristigere og mer investeringslystne. Men selskapene lider fortsatt av kuttemani. De slanker og sparker, og salter ned sine midler i frykt for at deflasjonen og styreformannen kommer og tar dem. Og mange investorer sitter fremdeles og sutter på svidde fingrer. Før førte gjerne rentekutt til et optimistisk blaff. Nå gjør markedene som Erikstad, de tar alt med største nøkternhet. De må ha kraftigere stimulans for å få pila opp.

NOEN REALITETER

skulle imidlertid tale for en oppgang. Irak-krigen ligger bak oss og ikke foran. Okkupasjonen av Irak bør ikke lenger være noe stort usikkerhetsmoment for verdensøkonomien som sådan. Sars-epidemien er tilsynelatende under kontroll og bør ikke få samme negative virkning for flyselskaper og reiselivsbransje neste år. Enron- og Worldcom-skandaler dominerer ikke lenger amerikanske medier. Investorer vil igjen glemme at man ikke skal stole på toppledere, en fortrengning som på kort sikt vil være godt for økonomien.

Pensjonsfondene

er tappet for milliarder, men har samtidig lært en lekse. Den økende arbeidsledigheten er et uttrykk for at mange bedrifter har skåret til beinet for å gi eierne det overskuddet de ønsker. Det betyr i tillegg til alt det negative som er forbundet med ledighet, at bedriftene produserer billigere og at arbeidskraft kan settes inn i ny, lønnsom virksomhet når (og hvis) oppgangen kommer. (Se det! Kl. 12:59 er hovedindeksen gått opp til 141.24. Kl. 13:19 opp til 141.39) Og jo lenger oppgangen på børsene varer, jo tryggere blir investorene på at bunnen er passert, siden det er så langt ned.

HER HJEMME

tror eksportindustrien på bedre tider etter at krona har svekket seg kraftig. Bankenes analytikere mener ledighetstoppen snart er nådd. Fra USA kommer det melding om at finansminister John Snow tror USA står overfor «betydelig økonomisk vekst». Han har slikt å gjøre... (Nå - klokka 14:29 - er hovedindeksen steget til 142.12, opp 1,37 prosent fra i morges - au, da, 14:35 ned til 142.04, bare opp 1,31 prosent...og tjue minutter seinere ned ytterligere 0,3 prosent...)

JEG BLIR

ved min lest. Jeg beholder mine fondsandeler og 420 kroner i måneden som automatisk oppdrag. Den dagen jeg trenger sparepengene, selger jeg. Så enkelt er det. (Hovedindeksen endte på 141,58, opp 0,98 prosent. Oksen Ferdinand, spør du meg.)