- Selg SAS!

Skandaler, dyre billetter og skyhøye bonusutbetalinger har fått det til å renne over for næringspolitisk talsmann Ivar Kristiansen (H): - Staten bør snarest kvitte seg med samtlige SAS-aksjer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristiansen er ikke nådig i sin kritikk av det kriserammede flyselskapet:

- SAS er blitt en merkevare som staten bør holde seg langt unna.

Han mener SAS de siste månedene har vist at det ikke evner å takle sine problemer.

Dårlig timing

- Selskapet vandrer jo fra skandale til skandale, og er heller ikke i stand til å vurdere hva som er god timing, sier Kristiansen, og sikter med det siste til de lukrative bonusavtalene SAS har tildelt sine sjefer. Dagbladet viste i forrige uke hvordan 20 millioner bonuskroner skal fordeles mellom 250 sjefer, etter det som har vært det svarteste året i SAS' historie.

Og i høst måtte SAS-styret gå etter at selskapet hadde inngått ulovlig markedssamarbeid med Maersk Air.

Kristiansen mener nok er nok:

- Ikke skjønner de at billettprisene er for høye, og de har tydeligvis også problemer med å forstå at passasjeravgiften skal fjernes. Det er en total mangel på tillit mellom operatør og passasjer, påstår Høyre-politikeren, og har følgende oppfordring til næringsminister og partifelle Ansgar Gabrielsen:

- Det bør ikke hefte ved staten å sitte som eier og konsesjonsmyndighet i et selskap som presterer så mange merkelige utspill. Det er på høy tid at vi kvitter oss med vår 14 prosents eierandel.

Statsråd på glid

Gabrielsen lytter gjerne til oppfordringen:

- Det er åpenbart at det med tida ikke er blitt flere argumenter for å sitte på SAS-aksjene.

Gabrielsen vil likevel vente med å konkludere.

- SAS er underlagt samme vurdering som alle andre statlige aksjeposter. Vi går nå gjennom selskapene og ser om dette er noe vi bør sitte på eller ikke. Våre synspunkter fremmer vi i forbindelse med eierskapsmeldingen, som trolig legges fram for Stortinget 19. april.

- Det du sier tyder ikke akkurat på at de statlige SAS-aksjene er hellige for dere?

- Nei, det er andre ting som bør forbeholdes sånne begrep.

SAS la i går fram tall som viser et underskudd før salgsgevinster på nesten 1,8 milliarder svenske kroner i fjor. Året før gikk selskapet med nesten 1,3 milliarder i overskudd.

For å bøte på problemene skal SAS blant annet kvitte seg med 3500 ansatte.

FLY I FRED: Høyres næringspolitiske talsmann Ivar Kristiansen er lei av alle skandalene rundt SAS og mener at staten bør kvitte seg med sine flyaksjer.