Selg skattefritt

Har du lav lønn ett år, slipper du skatt på renteinntekter, fondsgevinster og aksjesalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men «skattehullet» er ukjent for de fleste, inkludert bankenes rådgivere. Det oppdaget Mads Hveem (17) da han gikk til sin bank for å søke råd om salg av et fond han hadde tjent bra på.

-  Han spurte hvor mye skatten ville bli på gevinsten. 28 % var svaret han fikk. Det er feil, sier Mads far, Dag Jørgen Hveem. Han er studierektor ved Handelshøyskolen BI og underviser blant annet bankrådgivere.

-  Jeg foretok flere stikkprøver blant rådgivere og fikk samme feilaktige svar.

Null prosent skatt

Riktig svar skal nemlig være 0 % skatt! Dersom kapitalinntektene er lavere enn personfradraget på 34 200 kroner (klasse{gt} 1), slipper du skatt. Forutsetningen er imidlertid at lønna di er innenfor frikortgrensa på 29 600 kroner.

Derfor er «skattehullet» spesielt viktig for studenter, som gjerne har flere år med lav inntekt under studiene.

-  Skattefriheten er midlertidig fordi de fleste kommer seg opp i inntekt etter hvert, sier Hveem. Det kan man utnytte ved å selge fond med gevinst og omplassere pengene til nye fond:

Eksempel: Du eier et fond med 10 000 kroner i gevinst. Du tjener under 29 600 kroner. Skatt på gevinst: 0. Pengene plasseres i et nytt fond.

Alternativt: Du venter med salget til neste år. Da er du i jobb og tjener 300 000 kr. årlig. Skatt på fondsgevinst: 2800 kroner.

Det er ingenting i veien for at man kjøper tilbake samme fond som før. Men da bør det ha gått noen uker mellom salg og kjøp. Ellers risikerer du såkalt gjennomskjæring, det vil si full skatt.

64 000 skattefritt

Har du svært høye fonds- eller aksjegevinster, kan det være smart å fordele salgene over flere år, såframt du også de neste årene har lav lønn.

Reglene innebærer at også utbetalinger fra livrente kan skje uten skatt på avkastningen.

Totalt kan du tjene nesten 64 000 kroner skattefritt (lønn + kapitalinntekter) årlig. Se eksempler i egen boks.

-  Men det er først etter fylte 17 år at du kan utnytte skattehullet, sier Hveem. Før det blir gevinsten plassert hos en av foreldrene, og sannsynligvis beskattet med 28 %.

Personfradraget er noe alle får, du slipper å føre det opp i selvangivelsen. Sannsynligvis vil du aldri merke at du har sluppet gevinstskatt, det skjer automatisk. Det kan være grunnen til at skattehullet er så lite kjent.

NULL SKATT: Få vet om "skattehullet".