Selge mer, eller kjøpe?

Å selge eller å kjøpe, det er store spørsmålet. Onsdag virket som om svaret på de flestes lepper var å selge, men da må noen kjøpe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At usikkerheten er stor i aksjemarkedet , er en grov understatement. Å treffe med gode anbefalinger slik markedet er nå, er tilnærmet umulig.

Vi har registrert at meglerhusene også sliter med sine morgenrapporter. Som oftest har disse klare anbefalinger til meglerhusets kunder, selvsagt tilpasset markedet for privatinvestorer. I og med at børsuroen har tiltatt de seneste par dagene, er det blitt lenger mellom anbefalingene, og de som kommer, gjelder gjerne gamle travere. For småkundene betyr det få innspill i beslutningsprosessen.

Spørsmålet alle stiller seg, er hva gjør vi nå? Slik situasjonen ser ut, er "selg" kanskje et godt svar. Alt tyder på at kursfallet ikke er over.

Det blir stadig klarere at det ikke bare er munn- og klovsyke som smitter over landegrensene. Problemene de stor IT-lokomotivene sliter med i USA ser nå også ut til å ramme selskapene i Europa. Et eksempel på det er Ericsson hvor milliardene er blitt borte som dugg for solen de seneste dagene.

Det er gått så langt at eksperter i Sverige frykter en konjunkturnedgang utløst av at investorer som dumper Ericsson-aksjer, og dermed også presser kronekursen i Sverige.

I går kveld antydet toppsjefen i Cisco Systems Johan Chambers at den svekkelsen man ser i USA kan spre seg til Asia, Europa og Latin-Amerika. Dersom det skjer kan analytikerne glemme at selskapsinntjeningen vil ta seg opp mot slutten andre halvår. Håpet om en V-utvikling vil briste, og det er ikke lenger bare den såkalte tredje verden som får en U-betegnelse.

I går ble det lagt frem tall for amerikansk detaljhandel. Tallene viset et uventet fall i februar, mens sterke januartall ble oppjustert. Likevel er fallet en indikasjon på at det går i feil retning.

"For pessimistene må det imidlertid sies at gårsdagens tall ga næring til spekulasjoner om at økonomien fortsatt ikke har bunnet og at resesjon er mer nærliggende", skriver makroøkonomene i DnB Markets i sin morgenrapport i dag.

Tilbake til spørsmålet ovenfor: "Kjøp", er også et mulig svar.

Markedet har nå falt og falt, og en gang må det stoppe. Flere eksperter har vært ut og prøvd å spå bunnen. Likevel fortsetter kursene å falle. Spørsmålet er om kursfallet etter hvert har gått fra å være en korreksjon basert på reduserte forventninger til selskapsinntjeningen fremover, til rene panikksalg.

Er det sistnevnte vi nå er vitne til, kan bunnen i aksjemarkedet være nær, og det er på tide å kjøpe.

Til sist står vi igjen med alternativet - Gjør ingen ting.

Dette er selvsagt det alternativet meglerhusene hater. De lever av at du kjøper eller selger aksjer.

På Oslo Børs var det overvekt av selgere i dag, men kjøperne meldte seg den siste halvtimen, og fallet flatet ut.

Oslo Børs opplevde likevel i takt med resten av den vestlige verden et nytt kraftig børsfall og totalindeksen sluttet ned 3,22 prosent til 1.288,04 poeng.

IT-indeksen falt 4,1 prosent. Kun 17 aksjer sluttet i pluss, men det var svært lav omsetning i disse papirene, med unntak av InFocus som så vidt krøp i pluss rett før stengning.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.