Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selger 400 000 liter av dette i desember

Akevitt er det eneste brenne­vinet som ikke opplever salgsnedgang, og desember måned står for en tredjedel av salget.

Salgssuksess:  I oktober og november i år ble eksportert 925.200 liter akevitt til en verdi av 50 millioner kroner. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
Salgssuksess: I oktober og november i år ble eksportert 925.200 liter akevitt til en verdi av 50 millioner kroner. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Akevitt er jo virkelig «Spirits of the Nordics» og har lange tradisjoner, sier Kenneth Hamnes, konsernsjef i Arcus Gruppen, landets største leverandør av vin- og brennevin til Finansavisen.

Akevitt har de siste årene blitt landets raskest voksende brennevin, ifølge tall fra Vinmonopolet.

I 2015 venter Vinmonopolet at salget av det skandinaviske brennevinet vil øke med 2.000 liter sammenlignet med året før. Ikke den store prosentvise økningen, men derimot stikk i strid med utviklingen for alt annet brennevin.

En tredjedel av akevittsalget foregår i desember, og 22. og 23. desember skiller seg klart ut som de største handledagene.

Også taxfree-kundene bidrar til å holde akevittsalget oppe, ifølge kommunikasjonssjef i TRN, Haakon Dagestad.

- Akevittsalget var helt stabilt i forrige uke sammenlignet med året før, samtidig som salget av alt annet brennevin falt, sier han.

Populært i Danmark og Tyskland Arcus Gruppen leverte i fjor 28 prosent av Vinmonopolets brennevin, og er i tillegg landets klart største eksportør av akevitt.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det i oktober og november i år ble eksportert 925.200 liter akevitt til en verdi av 50 millioner kroner.

Ifølge SSB er dette en økning på 2,5 ganger sammenlignet med året før. Forklaringen på den tilsynelatende eksplosive veksten skyldes derimot ikke økt etterspørsel.

Arcus Gruppen, som står for så godt som alt av akevitteksport, flyttet produksjonslokaler fra Danmark til Gjelleråsen utenfor Oslo tidligere i år.

Mesteparten av salget tilbake til Danmark blir dermed regnet som eksport.

Ser man bort ifra denne endringen, var akevittsalget stabilt økende, ifølge Hamnes. Han mener den økte populariteten skyldes at akevitten i større grad enn tidligere er blitt knyttet til måltider.

- Det er også stor lokal interesse for egne akevittyper, sier Hamnes, og drar paralleller til mikrobryggerier.

Etter Norge og Danmark, er Tyskland det mest akevittdrikkende landet, ifølge Hamnes. Spesielt Linie Aquavit er populær, og selskapet eksporterte i fjor 1,2 millioner liter av brennevinet.

Salget har økt siden 1994 Akevitt havner fremdeles godt bak både vodka, druebrennevin og whisky på årsbasis, men har vokst jevnt de siste 20 årene, ifølge pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

- Salget av akevitt var fallende frem til 1994, men har økt litt hvert år siden, sier han.

- Hvofor snudde salget i 1994?

- Det er vanskelig å si sikkert, men man kan jo spekulere i at det har noe med OL på Lillehammer og nasjonalfølelsen å gjøre. Vi ble kanskje mer stolte av norsk kultur, sier Nordahl.

Store regionale forskjeller Han forklarer at det ble solgt 70.000 liter akevitt pr. måned fra januar til oktober i fjor. I november var salget 144.000 liter, og i desember nesten 400.000 liter.

- En tredjedel av akevittsalget skjer dermed i desember, sier han.Akevitten er derimot ikke like populær over hele landet.

- På Vestlandet kjøper nesten ingen akevitt. Salget er klart størst i Hedmark og Oppland, og i jordbruksbygdene i Akershus, Østfold og Trøndelag, sier han, og legger til:

- Akevitt er populært der man har tradisjon for å lage det, sier han.

Flere saker: Rekordmange oppkjøp - her er de 10 største
Dette er short-selgernes favoritter for 2016
Wall Street så rødt - energiaksjer trakk ned

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media