Selger aksjer etter Dagblad-avsløring

Stortingspolitiker eier aksjer i Telenor mens han regulerer selskapet i næringskomiteen.

SELGER AKSJER: Stortingsrepresentant og medlem av næringskomiteen Odd Omland (Ap) velger å selge sine aksjepost i Telenor på 110 000 kroner, etter at Dagbladet avslørte hvordan han også behandlet Eierskapsmeldingen om Telenor som medlem av næringskomiteen. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
SELGER AKSJER: Stortingsrepresentant og medlem av næringskomiteen Odd Omland (Ap) velger å selge sine aksjepost i Telenor på 110 000 kroner, etter at Dagbladet avslørte hvordan han også behandlet Eierskapsmeldingen om Telenor som medlem av næringskomiteen. Foto: Cornelius Poppe / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) I dag avslørte Dagbladet at politikere i Stortingets næringskomité har tjent penger på aksjer i selskaper som er direkte berørt av komiteens arbeid.

Dagbladet har brukt det nylig åpnede aksjonærregisteret for å dokumentere rolleblandingen:

• Stortingspolitikere har lobby-møter om politikkutvikling og investeringer med selskapene der de selv eier aksjer.

• Stortingspolitikere har skrevet og vedtatt innspill til både Eierskapsmeldingen og Havbruksmeldingen som angår selskaper der de selv eier aksjer for hundretusener av kroner.

En av disse er Odd Omland (Ap), som eier en aksjepost i Telenor på 110 000 kroner. Omland har hele tiden vært nøye med å sjekke sin habilitet, forteller han.

- Jeg førte opp aksjeposten i interesseregisteret hos Stortinget i tråd med regelverket og jeg tok det opp med presidentskapet her på Stortinget da vi behandlet Eierskapsmeldingen. Da fikk jeg beskjed om at det ikke skapte noe problem med hensyn til habiliteten min, sier Omland.

- Jeg synes jeg har opptrådt ryddig. Jeg opplyste også fraksjonen min om aksjene, sier Omland.

Selger - Føler du selv at det er ryddig å eie aksjer i Telenor når du selv er med på  å regulere forretningsvilkårene deres og kan påvirke statens eierrolle?

- Jeg føler nok at jeg vil ut av det, ja. Jeg gjør det. Jeg ser at man kan stille spørsmål, sier Omland.

Omland tok beslutningen etter at Dagbladet konfronterte ham med dobbeltrollen han og andre komitémedlemmer har, med et spesielt ansvar for de samme selskapene de eier aksjer i.

- Jeg har til hensikt å være til å ryddig og kommer til å selge meg ut, sier Omland.

- Har du disse årene vært kjent med at andre kolleger av deg i næringskomiteen eier aksjer i selskaper som omfattes av regelverket dere har utformet?

PENGER I SELSKAPER DE REGULERER: Odd Omland (Ap), Jørund Rytman (Frp) og Ove Trellevik (H) eier aksjer i henholdsvis Telenor, Kongsberg gruppen og Austevoll Seafood.
Foto: Dagbladet/Scanpix/Stortinget
PENGER I SELSKAPER DE REGULERER: Odd Omland (Ap), Jørund Rytman (Frp) og Ove Trellevik (H) eier aksjer i henholdsvis Telenor, Kongsberg gruppen og Austevoll Seafood. Foto: Dagbladet/Scanpix/Stortinget Vis mer

- Nei, sier Omland.

Kolleger av Omland som Dagbladet har snakket med, deriblant komitéleder Geir Pollestad (Sp), har heller ikke kjent til Omlands eierskap i Telenor.

Seks av 14 Av komiteens 14 medlemmer eier seks aksjer. Flere av selskapene kan ta skade, eller gå bedre tider i møte, dersom dagens lover og regler endres.

Og slike endringer blir ofte behandlet i nettopp næringskomiteen på Stortinget.

Noen selskaper er direkte berørt av komiteens arbeid. Eierskapsmeldingen har vært næringskomiteens viktigste sak de siste to årene. Den bestemmer hvordan staten skal opptre som eier i selskaper med strategiske interesser. Odd Omland (Ap) og Jørund Rytman (Frp) sitter selv med i aksjeposter i selskaper som er omtalt i komiteens innstilling til Eierskapsmeldingen.

Staten er majoritetseier i Telenor med 54 prosent av aksjene. Dermed havner Omland i tre roller: Han eier aksjer i Telenor, han er med å bestemme regelverket til Telenor og han er med å bestemme hvordan staten som eier skal styre Telenor.

Det siste året har Telenor vært i hardt vær på grunn av omfattende korrupsjonssaker i utlandet. Flere medlemmer i næringskomiteen har kritisert selskapet. Fra Omland har det vært stille, viser et søk i mediearkivet Retriever.

Han har eid aksjeposten siden år 2000.

Omland deltok på et møte med Telenor i februar under en komitéreise i India og Myanmar. Der fikk han se med egne øyne hvordan selskapet hans investerer milliarder av kroner i nye markeder. Telenors mål er å vokse seg større og å hente hjem utbytte for aksjonærene sine, deriblant Omland selv.