Selger amfetamin-liknende ADHD-medisin til medelever

Ritalin-alarm på norske skoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:)En ringerunde til barnevern og politi viser at fagfolk er bekymret over at ungdom med ADHD selger eller gir videre medisiner til jevnaldrende, skriver Dagsavisen.

Amfetaminliknende stoff

I noen tilfeller har dette skjedd på skolen til elever som i utgangspunktet ikke har særlig ruserfaring.

Den mest brukte medisinen, ritalin, er et amfetaminlignende stoff.

- Ja, jeg kjenner til et par slike tilfeller, sier Lene Viken ved barnevernstjenesten i Stovner bydel til Dagsavisen.

Også Bjørn Grødal ved barnevernstjenesten i Nordstrand bydel kan bekrefte enkelte tilfeller av at ungdom med ADHD har solgt medisin til jevnaldrende. Det samme forteller assisterende generalsekretær i ADHD-foreningen Knut Halvard Bronder.

300 kroner pilla

Pillesalget er ikke bare et hovedstadsproblem. Også ved tre ungdomsskoler i Arendal har ritalin blitt solgt for 300 kroner per pille.

RITALIN: Vanlig medisin for folk med ADHD-diagnose. Foto: Torbjørn Berg
RITALIN: Vanlig medisin for folk med ADHD-diagnose. Foto: Torbjørn Berg Vis mer

Enhetslederne ved de tre skolene bekrefter dette overfor Agderposten. En av enhetslederne kjenner til at det har vært ritalinsalg i skolegården helt tilbake til 2002.

- I de verste tilfellene har vi sett oss nødt til å oppbevare pilleskrinet for elevene, slik at de ikke skal selge det. Vi har også måttet dosere ut medisinen og passe på at elevene svelger medisinen sin, sier en av enhetslederne til Agderposten.

Noen av elevene har også solgt sin egen medisin til voksne i rusmiljøet i byen.

-Sier de har mistet pillene

- Når de henvender seg til legen er det ikke noe problem å få mer. De sier bare at de har mistet tablettene, sier en av enhetslederne.

- Nesten alle medisiner kan jo selges ulovlig. Men det er liten etterspørsel etter ritalin i rusmiljøet fordi den gir liten ruseffekt.

- Da må man ta den på spesielle måter som bare garvede rusmisbrukere kjenner til, sier assisterende generalsekretær i ADHD-foreningen Knut Halvard Bronder til Dagsavisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer