Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Selger arvesølvet for kortsiktig gevinst. Det er et dårlig bytte

Statsminister Jens Stoltenberg anklager Høyre og Frp for å selge ut fossekraften.

ADVARER: Statsminister Jens Stoltenberg advarer de borgerlige partiene mot å selge ut fossekraften. På dagens NHO-konferanse er energi temaet.Foto Bjørn Langsem / Dagbladet.
ADVARER: Statsminister Jens Stoltenberg advarer de borgerlige partiene mot å selge ut fossekraften. På dagens NHO-konferanse er energi temaet.Foto Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er glad for at Høyre og Frp snur i spørsmålet om hjemfall av vannkraft og nå er blitt enige med med regjeringen, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Kraftduell Eierskap til energiressursene blir trolig et tema i duellen mellom Stoltenberg og Høyre-leder Erna Solberg på NHO-konferansen i ettermiddag.

I høst var Høyre og Frp enige om å oppheve hjemfallsretten og delprivatisere Statkraft.
- Personlig mener jeg det prinsipielt viktig at en ressurs som er kjøpt og utviklet ikke automatisk skal eksproprieres av staten et etter et gitt antall år, sa Høyres energipolitiske talsmann Nikolai Astrup til Klassekampen i oktober.

Presisert I går var de fire borgerlige partiene blitt enige om at hjemfallsretten skal beholdes. Astrup sa til Dagens Næringsliv at partiene ikke har snudd, men har presisert et standpunkt. Dette er ikke Stoltenberg enig i.

- Seier for Ap - Dette er en snuoperasjon, helt klart. Da vi innførte hjemfallsretten i 2007, stemte de mot, og i sine forslag til partiprogrammer har de gått inn for å endre ordningen. Men jeg er glad hver gang Høyre inntar Ap's standpunkter. Det er en seier for Ap, sier Stoltenberg. Men det betyr likevel ikke at de sikrer arvesølvet for fellesskapet, slik snuoperasjonen kan gi inntrykk av, mener Stoltenberg.

Selger ut - Samtidig går Høyre og Frp inn for betydelig nedsalg av vårt arvesølv. De går inn for å selge statlige eierandeler i energisektoren som til sammen utgjør over 100 milliarder kroner. Det undergraver jo fellesskapet ved at det undergraver statens eierskap. Når det gjelder Statoil, er Høyre og Frp enige om å selge seg ned fra 67 prosent til 51 prosent. Når det gjelder Statkraft, vil Frp selge ned statens andel til 51 prosent, mens Høyre åpner for børsnotering og nedsalg. Ved å selge ut verdiene uthuler de poenget med å bevare hjemfallsretten. De bytter bort evigvarende inntekter fra fossekraften med engangs salgsinntekter. Det er et dårlig bytte, sier Stoltenberg.

Advarer - Mener du de borgerlige partiene lurer velgerne når de sier at arvesølvet ikke skal selges? - De forteller ikke hele historien når de samtidig vil selge arvesølvet. Jeg advarer mot det. Det vil svekke fellesskapet, sier Stoltenberg.
- Endrer Høyre nå standpunkter for å tekkes velgerne?
- Jeg er glad for at Høyre endrer standpunkt til hjemfallsretten. Men Høyre har ikke endret syn på statlig eierskap, på skatt og på privatisering i skolen. Der er Høyre fortsatt Høyre, sier Stoltenberg.

- Ap-propaganda
Høyres energipolitiske talsmann, Nikolai Astrup avviser at Høyre ønsker å børsnotere og delprivatisere Statkraft.
- Det Stoltenberg sier er ikke riktig. Vi ønsker å beholde 100 pst eierskap til Statkrafts vannkraft i Norge. Imidlertid vil vi skille ut utenlandsvirksomheten og tillate et nedsalg der, sier Astrup.
Han vedgår at det gamle programmet var egnet til å forvirre, og at det derfor var behov for å presisere: - Men vi har aldri ment det vi er beskyldt for å mene, at vi ønsker å selge kraftverk som er i offentlig eie til private eiere i utlandet. Vi har hele tida ment at det er viktig med offentlig kontroll over vannkraftressursene. At Ap har forsøkt å tolke det annerledes, er deres problem. Det er et resultat av Arbeiderpartiets overivrige propagandamaskineri, og har lite med Høyres politikk å gjøre, sier Astrup til Dagbladet.

- Mindre endringer
I programutkastet til Høyre står dette:
«Sikre offentlig kontroll med vannkraftressursene gjennom konsesjonsbestemmelser og skatteregler som sikrer fellesskapets interesser. Private og kommunale eiere av vannkraftressurser bør likebehandles med staten som eier. Hjemfallsreglene må derfor endres. Det vil sikre konkurranse og eiermangfold.»

I det nye forslaget de er blitt enige med KrF, Venstre og Frp om, vil de ifølge Nikolai Astrup ha inn to mindre endringer til dagens modell. De vil forlenge private selskapers mulighet til å leie kraftverk fra 15 til 30 år, og gi ansvarlige selskaper i tillegg til aksjeselskaper mulighet til eierskap i den tredjedelen av vannkraftressursene som i dag kan være i privat eie. Ansvarlige selskap skal kunne ta ut utbytte i form av kraft i stedet for penger. Høyre ønsker også på sikt å dele Statkraft i to. Staten skal eie de norske kraftverkene fullt ut, mens kraftverkene i utlandet skal kunne delprivatiseres.

OSLO  20120601.
F.v. Venstres Trine Skei Grande, Høyres Nikolai Astrup og Frps Per-Willy Amundsen i Stortingets vandrehall i forbindelse med bruddet i klimaforhandlingene.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OSLO 20120601. F.v. Venstres Trine Skei Grande, Høyres Nikolai Astrup og Frps Per-Willy Amundsen i Stortingets vandrehall i forbindelse med bruddet i klimaforhandlingene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!