Selger asyl i Norge for 2000 dollar

Firmaer i Øst-Europa selger politisk asyl i Vesten for 2-4000 dollar for en familie. De dikter opp en bakgrunn som gjør at landene ikke kan sende dem ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge og Sverige er mer populære enn Danmark for asylkjøperne, melder den danske avisa Berlingske Tidende.

Minst hundre firmaer formidler politisk asyl i Vesten. Det russiske selskapet Vera skriver på sine hjemmesider på Internett at de tilbyr immigrasjon som flyktning ved å bruke de svake steder i landets utlendingslovgivning, og at de forbereder en historie til flyktninger.

Bakgrunnshistorien er slik at de ikke blir sendt ut av landet på lovlig grunnlag, slik at man blir nødt til å gi dem arbeids- og oppholdstillatelse.

Berlingske Tidende sa til firmaet Vera at de ønsker å reise til Danmark, og fikk da til svar at det var langt enklere å reise til Sverige og Norge.

- Men hvis du venter en til to måneder er det sannsynlig at situasjonen har roet seg, sier Vera til Berlingske Tidende.

Og strømmen av asylsøkere fra Øst-Europa til Norge bekrefter langt på vei Veras utsagn.

I årets første tre måneder kom det 392 asylsøkere fra Øst-Europa til Norge, 295 til Sverige og bare 60 til Danmark.

Den danske avisa hadde likevel ikke problemer med å få tak i firmaer som var villige til å sende dem til Danmark som asylsøkere.

Visekriminalinspektør Per Kvistholm sier til avisa at de er klar over at en stor del av den illegale innvandringen til Danmark er organisert, og det snart er like mye penger i menneskesmugling som i narkotikasmugling.