Selger avdøde USA-president Ronald Reagans blod

Stammer fra drapsforsøket i 1981.

PRESIDENTBLOD: Ampullen som angivelig inneholder blodet til den tidligere amerikanske presidenten Ronald Reagan er innkapslet i en merkelapp med Reagans navn. Foto: PFC Auctions
PRESIDENTBLOD: Ampullen som angivelig inneholder blodet til den tidligere amerikanske presidenten Ronald Reagan er innkapslet i en merkelapp med Reagans navn. Foto: PFC AuctionsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det britiske auksjonshuset PFC Auctions tilbyr nå en ampulle med avdøde Ronald Reagans blod til høystbydende.

Blodet, som er tilgjengelig via en nettauksjon, skal stamme fra sykehusbesøket da den tidligere presidenten i USA ble forsøkt drept.

Dette skjedde i 1981, 69 dager inne i Reagans første av to perioder som president, da han ble beskutt av John Hinckley, Jr. Reagans liv var truet, men han overlevde.

Dyre dråper I skrivende stund ligger det høyeste budet på 6 270 britiske pund, tilsvarende omtrent 60 000 norske kroner.

Men, ikke alle synes det er like stas at Reagans blod er til salgs, melder BBC.

Stiftelsen The Ronald Reagan Presidential Foundation har uttrykt sterk harme over at ampullen med presidentblodet er tilgjengelig i en nettausjon.

- Hvis dette faktisk stemmer så er det horribelt. Vi vil bruke alle midler innenfor loven til å stoppe dette salget, sier stiftelsens administrerende direktør John Heubusc.

Undersøkes Heubusch sa at sykehuset George Washington University Hospital var i ferd med å undersøke om det stemte at en ampulle med Reagans blod var på avveie, og hvordan noe sånt eventuelt kunne ha skjedd.

PFC Auctions nettside vises et bilde av den omstridte ampullen, påført en merkelapp med Reagans navn.

I tillegg er det vedlagt et brev som skal bevise gjenstandens proviniens, dets opprinnelse.

PROVINIENS: I tillegg til blodampullen er det vedlagt et brev som skal bevise gjenstandens opprinnelse. Foto: PFC Autions
PROVINIENS: I tillegg til blodampullen er det vedlagt et brev som skal bevise gjenstandens opprinnelse. Foto: PFC Autions Vis mer

Ifølge dette brevet jobbet selgerens mor på laboratoriet i sykehuset som sjekket blodet til Reagan etter drapsforsøket.

- Denne gjenstanden har faktisk vært i min families besittelse siden dagen Reagan ble skutt i Washington DC, står det i brevet.

Sinnssyk drapsmann Reagan pådro seg en punktert lunge og indre blødninger etter å ha blitt skutt av Hinckley Jr utenfor Washington Hilton Hotel.

Drapsmannen ble funnet ikke skyldig på grunn av at han var sinnssyk.

Han blir fortsatt behandlet for dette på et psykiatrisk sykehus i USA.

Ronald Reagan døde i 2004, 93 år gammel.

PRESIDENT: Ronald Reagan var USAs president i to perioder mellom 1981 og 1989. Han døde i 2004, 93 år gammel. Foto: Bob Galbraith/AP/NTBscanpix
PRESIDENT: Ronald Reagan var USAs president i to perioder mellom 1981 og 1989. Han døde i 2004, 93 år gammel. Foto: Bob Galbraith/AP/NTBscanpix Vis mer