Selger barn fra «babybutikken»

Fra dette barnehjemmet i Romania holder innehaveren Aurelia Babus 60 barn for salg til folk som kan betale. Prisen for ett av de 60 barna i hennes varetekt er 160 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For denne summen sier Babus at hun kan levere barn med alle nødvendige papirer på døra til kjøperen i Vest-Europa. Hennes datter er advokat og ordner alle formalitetene.

Det er BBC-journalisten Sue Lloyd Roberts som avslører barnehandelen i Romania. Med skjult kamera ga hun seg ut for å være på jakt etter et barn å adoptere.

Hun ble tatt med til det lokalbefolkningen kaller «babybutikken» nord for Bucuresti, hvor hun kunne velge fritt blant 60 barn.

Foreldreløse

Aurelia Babus driver butikken fra et statlig barnehjem. Her kommer barn som har mistet foreldrene eller som foreldrene har forlatt her fordi de ikke har råd til å ha dem.

Babus sier hun skaffer foreldrenes tillatelse til å selge barna ved å gi dem matvarer og ting de trenger til huset.

Et par forteller i BBC-reportasjen at de har solgt seks av sine barn til barnehjemmet. I intervjuet med Roberts tilbyr de henne det sjuende - Nico (9 md.) - for 90 000 kroner.

Ikke råd til barn

Men BBC-reportasjen dokumenterer også en annen side av saken: Nico Georgiescu og hans kone ba barnehjemmet ta hånd om to av sine barn fordi de ikke hadde råd til å fø dem. Da de kom for å besøke barna og hente dem hjem, var de solgt.

Bildene av rumenske barnehjemsbarn gikk verden over for ti år siden. Regjeringen i landet sier at situasjonen er bedret nå, men fortsatt er 140000 barn på barnehjem.

Barn som ikke havner på barnehjem, ender ofte på gata. I hovedstaden Bucuresti øker skaren av gatebarn som livnærer seg på kriminalitet og prostitusjon. Tidligere i år ble en britisk prest arrestert i en leilighet i Bucuresti sammen med to guttunger. Han er mistenkt for pedofili.

carsten.thomassen@dagbladet.no

SELGER: Bestyrer Aurelia Babus tilbyr her BBC-reporteren Sue Lloyd Roberts et barn. Roberts utga seg for å være en rik kvinne på jakt etter et barn å adoptere og fikk i løpet av kort tid i Romania tilbud om sju barn.
BUTIKK: Barna er ofte plassert på barnehjemmet av foreldre som ikke har råd til å fø på dem selv. De er en del av en voksende industri i Romania - produksjon og salg av barn.
UTSTILLING: Barna i «babybutikken» i Romania er reine og velfødde, men oppholder seg hele dagen i sengene sine, der de står og rugger fram og tilbake. For 160000 kroner selger innehaveren dem til folk som ikke vil vente på adopsjon gjennom lovlige kanaler.