Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selger barn på Internett

Nå kan du bestille ditt barn via Internett. Dette er ikke en kynisk framtidsvisjon, men en realitet. Cathy (26) er en av mange som tilbyr seg å være surrogatmor hvis du tar kontakt og blar opp kredittkortet. Men i Norge er surrogatmødre ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Internett-sidene til sædbanker i USA tilbyr kvinner og menn seg å være donorer. De smiler til deg fra dataskjermen, klare til å bli foreldre for en sum penger. For rundt 3000 kroner vil egg- og sæddonorer sende deg sine fruktbare dråper.

På web-siden til sædbanken Options National Fertility Register på Internett tilbyr over tusen unge kvinner og menn sine tjenester - som surrogatmødre, egg- eller sædgivere. Her kan man i fred og ro koble seg opp via datamaskinen, velge ut en passende donor eller surrogatmor.

Pris 3000 kroner

Fra Christopher, donor 1049, kan man bestille sæd. Noen uker seinere kommer en pakke i posten. Prisen er rundt 3000 norske kroner.
- Teknisk sett kan en kvinne selv utføre inseminasjonen, men ifølge norsk lov er dette ikke lovlig, sier professor Thomas Åbyholm ved Rikshospitalet.

Handelen med sæd, egg og surrogatmødre har blitt millionindustri. I USA er ikke lovgivningen omkring kunstig befruktning like streng som i Norge og mange andre europeiske land. De amerikanske klinikkene, såkalte «Cryobanks», åpner for nye muligheter for dem som er lei av lang ventetid og høye priser for å få hjelp mot barnløshet.

Strenge regler

Eggdonasjon og surrogatmødre er ulovlig i Norge i dag. Når det gjelder sædgivere, er reglene svært strenge: Donor er alltid anonym, og selv vil donor heller ikke få vite hvem som er mottaker av sæden.

- Norge har den strengeste lovgivningen i Europa på dette området. Hos oss er anonymiteten til giverne opprettholdt, mens i Sverige, for eksempel, får giverne ikke være anonyme, forteller professor Åbyholm.
Begrunnelsen i Sverige er at alle skal få vite hvem deres biologiske far er. På katalogene på Internett står ikke bare navnet på donorene. Alt fra høyde, vekt og øyefarge til fritidsinteresser står oppgitt.

Lenker

Her finner du nett-sæd/eggbanken:
Options National Fertility Register

EGG TIL SALGS: På nettstedet Fertility Options kan du få kjøpt både egg og sæd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!