Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Selger barn til kriminelle

Flere og flere barn blir misbrukt av kriminelle nettverk i Norge. I Østfold er to rumenske menn siktet for å misbruke to jenter på 14 og 17 år som tyver.

MINIBANKTYVERI: 

21. august forsøkte to jenter

å rane en kunde ved Nordeas minibank i Nygårdsgaten

i Fredrikstad. Nærmere tre timer seinere ble en eldre mann frastjålet penger ved en minibank i Sarpsborg. Da politiet arresterte de to ranerne fant de ut at den yngste jenta var 14 år — den eldste var 17 år. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
MINIBANKTYVERI: 21. august forsøkte to jenter å rane en kunde ved Nordeas minibank i Nygårdsgaten i Fredrikstad. Nærmere tre timer seinere ble en eldre mann frastjålet penger ved en minibank i Sarpsborg. Da politiet arresterte de to ranerne fant de ut at den yngste jenta var 14 år — den eldste var 17 år. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARPSBORG/BERGEN/OSLO (Dagbladet): Barn blir oftere og oftere misbrukt til kriminelle handlinger i Norge. Nå har det dukket opp nye saker hvor voksne er siktet for å misbruke barn til tyveri eller tigging.

• I Østfold er to rumenske 20-åringer siktet for å ha misbrukt to jenter på 14 og 17 år som tyver.

• I Bergen er en mor og far mistenkt for å misbruke sine fire barn, fra 6 til 14 år, som gatemusikanter.

- Barn blir solgt I en politirapport skriver Kripos at «barn blir solgt av foreldrene for en sum penger, og barna blir siden utnyttet til å skaffe penger til de kriminelle gruppene gjennom tigging og tyveri/naskere».

I rapporten skriver Kripos videre at i «ett av tilfellene er det bekreftet at samtlige politidistrikter i Norge har registrert en gruppe personer som tydeligvis har reist rundt og utnyttet en mindreårig til tigging og kriminelle handlinger».

14 år gammel 21. august forsøkte to jenter å rane en kunde ved Nordeas minibank i Nygårdsgaten i Fredrikstad. Nærmere tre timer seinere ble en eldre mann frastjålet penger ved en minibank i Sarpsborg. Da politiet arresterte de to ranerne fant de ut at den yngste jenta var 14 år - den eldste var 17 år.

OFRE: - Barna blir oppfattet som kriminelle ved første øyekast, men de kan like godt være ofre, sier Linda Ervik, fungerende leder Exit-gruppen ved Hordaland politidistrikt. 
Foto: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET
OFRE: - Barna blir oppfattet som kriminelle ved første øyekast, men de kan like godt være ofre, sier Linda Ervik, fungerende leder Exit-gruppen ved Hordaland politidistrikt. Foto: PAUL S. AMUNDSEN/DAGBLADET Vis mer

Nå tror politiet i Østfold at de står overfor en ny menneskehandelsak, hvor to unge jenter har blitt misbrukt som barnetyver i Norge.

To rumenske menn, begge to er 20 år gamle, er siktet for menneskehandel og tvangsarbeid.

- Den yngste jenta er under den kriminelle lavalderen, og den eldste jenta på 17 år har fått påtaleunnlatelse, forteller politiadvokat Nina Marthinsen ved Østfold politidistrikt til Dagbladet.

De to rumenske mennene sitter begge nå i varetekt. De to jentene er tatt vare på av barnevernet, opplyser politiet.

Ikke straffskyld Forsvareren til den ene arresterte mannen, John Arild Aassen, sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld. Den siktede rumeneren benekter også å ha kjennskap til jentene. Det har ikke lyktes Dagbladet i å komme i kontakt med den andre siktedes advokat.

BARNETYV: I sommer intervjuet Dagbladet en litauisk jente, «Anna», som ble lurt til Norge da hun var 16 år for å bli brukt som barnetyv i Bergen.
BARNETYV: I sommer intervjuet Dagbladet en litauisk jente, «Anna», som ble lurt til Norge da hun var 16 år for å bli brukt som barnetyv i Bergen. Vis mer

Saken i Sarpsborg er bare en av mange barnetyv-saker de siste åra. I sommer intervjuet Dagbladet en litauisk jente, «Anna», som ble lurt til Norge da hun var 16 år for å bli brukt som barnetyv i Bergen.

- Jeg var livredd. Da jeg fortalte at jeg ikke ville stjele truet han meg, fortalte hun Dagbladet i sommer.

- Store mørketall Den 32 år gamle mannen som rekrutterte Anna, og hans kompanjong ble tidligere i år dømt for menneskehandel i Gulating lagmannsrett. De fikk henholdsvis fengsel i fem år og fire og et halvt år. Han og medsiktede ble dømt for grov menneskehandel med fire litauiske barn i alderen fra 15 til 17 år.

- Det er helt klart mer av dette og store mørketall på denne typen menneskehandel i Norge, sier Linda Ervik, fungerende leder Exit-gruppen ved Hordaland politidistrikt.

I tillegg til saken med «Anna» ble i sommer seks rumenere dømt til fengsel i totalt 15 år og seks måneder for grov menneskehandel ved blant annet å utnytte barn til tigging, også her var det Exit-gruppa som etterforsket saken.

Flere av de tiltalte har anket, og saken skal opp til ny behandling over nyttår.

- Barn er lett å styre For kriminelle er det mange grunner til å utnytte barn, forteller Ervik.

DØMT FOR MENNESKEHANDEL:  i sommer seks rumenere dømt til fengsel i totalt 15 år og seks måneder for grov menneskehandel ved blant annet å utnytte barn til tigging. Foto: PAUL S. AMUNDSEN/SCANPIX
DØMT FOR MENNESKEHANDEL: i sommer seks rumenere dømt til fengsel i totalt 15 år og seks måneder for grov menneskehandel ved blant annet å utnytte barn til tigging. Foto: PAUL S. AMUNDSEN/SCANPIX Vis mer

- Barn er lette å styre og lette å lede, og er veldig lojale mot de voksne. Lojaliteten gjør dem lette å utnytte. De ser heller ikke på seg selv som ofre og skjønner ikke at de blir utnyttet, noe som også gjør det enklere for bakmennene å bruke dem, sier Ervik. I en pågående sak er en mor og en far mistenkt for å ha utnyttet sine fire barn, som er i alderen 12—6 år som gatemusikanter.

- Det var forbipasserende som reagerte på at barna sto og spilte på gata alene. Foreldrene hevder barna selv får inn pengene, men vi mener at de går til familien, opplyser Ervik.

- Saken er så vidt jeg vet under etterforskning og vi venter på utfallet, sier barnas bistandsadvokat Hilde Cecilie Matre Mejer. Barna skal være gjenforent med foreldrene i påvente av en eventuell tiltale.

FIKK LØFTE OM JOBB: Sommeren 2009 var Anna 16 år. Da fikk hun tilbud fra en fremmed mann om å reise til Norge. Hun skulle få 1500 litauiske lita (3246 norske kroner, red.anm.) for to ukers jobb i en butikk i Norge. - Jeg var livredd. Da jeg fortalte at jeg ikke ville stjele truet han meg, fortalte hun Dagbladet i sommer. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
FIKK LØFTE OM JOBB: Sommeren 2009 var Anna 16 år. Da fikk hun tilbud fra en fremmed mann om å reise til Norge. Hun skulle få 1500 litauiske lita (3246 norske kroner, red.anm.) for to ukers jobb i en butikk i Norge. - Jeg var livredd. Da jeg fortalte at jeg ikke ville stjele truet han meg, fortalte hun Dagbladet i sommer. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer