SELGER: Brødrene Roger og Kristian Adolfsen selger 170 barnehageeiendommer. Foto: Foto: Kristin Svorte
SELGER: Brødrene Roger og Kristian Adolfsen selger 170 barnehageeiendommer. Foto: Foto: Kristin Svorte Vis mer

Selger barnehage-eiendommer for tre milliarder

Milliardær-brødrene Kristian og Roger Adolfsen blir enda rikere.

Publisert

De to brødrene Kristian og Roger Adolfsen har slått seg opp på barnehager, helse og eldreomsorg.

Nå selger de barnehageeiendommer i stor stil.

I en børsmelding i går kveld offentliggjør de at de selger det meste av innholdet i selskapet Pioneer Property Group.

Selskapet er eier av 170 eiendommer i Norge, Sverige og Finland, kommer det fram av meldingen. Dette er i all hovedsak barnehageeierdommer.

Salgsprisen er på 2,7 milliarder kroner og kjøperen det australske pensjonsfondet Whitehelm Capital.

Selgeren får deler av oppgjøret i aksjer, slik at de vil sitte igjen med 10 prosent av aksjene i det nye selskapet.

Roger Adolfsen sier til Dagbladet at salget ikke vil ha noe å si for barnehagene som leier barnehageeiendommene.

- Dette er en helt ordinær eiendomstransaksjon, og for leietakerne våre i alle land har dette salget absolutt ingenting å si. De sitter alle på lange og sikre leiekontrakter, og vil ikke merke noen som helst forskjell. Det har vært viktig for oss å finne en trygg og langsiktig eier og samtidig kunne være med som eier videre, sier han.

- Provoserende

Adolfsenbrødrene står bak en av Norlandia-kjeden, en av Norges største barnehagekjeder med 89 barnehager i Norge.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes reagerer kraftig:

- Dette viser nok en gang at høyresidens prat om kvinnelige gründere som bare bryr seg om barnas beste, bare er tull, sier han, og fortsetter:

- De minste blant oss, barnehagebarna, har blitt noe svære utenlandske fond skal tjene seg søkkerike på. Ingen skal få meg til å tro at et australsk pensjonsfond kjøper barnehageeiendommer i Brønnøysund fordi de bryr seg om barna der, sier han.

Etter barnehageforliket ble en rekke tomter gitt subsidiert eller til og med gratis til private for å oppnå målet om full barnehagedekning.Også Adolfsen-brødrene har nytt godt av subsidieringen, noe Moxnes beskriver som «provoserende.»

- Det er meningsløs bruk av penger å la velferdsprofitører berike seg på denne måten. Det viser at vi må få profitten ut av velferden, mener han.

- Har ikke mottatt skattepenger

Kritikken avvises totalt av Roger Adolfsen.

- Moxnes og den ytterste venstreside i norsk politikk svarer som forventet forutsigbart uten å ha satt seg godt nok inn i saken. Dette er et rent eiendomsselskap som ikke har noe med driften å gjøre annet enn at eiendommer er leid ut til drift. PPG opererer med andre ord som et hvilket som helst større offentlig eller privat eiendomsselskap, sier han, og forsetter:

- Selskapet har ikke mottatt en eneste skattekrone, og det er heller ikke involvert en eneste skattekrone i transaksjonen. Selskapet har tvert i mot bidratt til at driverne av barnehagene har kunne frigjøre midler fra salg av bygningene sine til å bruke på drift, utvikling av kvalitet og tjenester som kommer barna til gode. PPG har i tillegg bidratt med betydelige skattekroner til samfunnet over flere år.

Han sier videre at alle eiendommene er kjøpt til markedspris og finansiert med egenkapital og lån.

- Frykter kommunistene

Brødrene Adolfsen kom opprinnelig fra Andøya i Vesterålen og var før salget gode for 2,55 milliarder kroner hver ifølge bladet Kapital.

Overfor Dagbladet har brødrene tidligere vært åpne om at de frykter at Bjørnar Moxnes og hans likesinnede skal få for stor påvirkning over norsk politikk.

I morselskapet Norlandia Health and Care Groups 2018-rapport står det også om «politisk risiko» forbundet med å drive i Norge. Det prøver brødrene å motvirke ved å konsentrere veksten om utlandet.

- Vi frykter at kommunistene blir enda større, har de to tidligere uttalt i et intervju med Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor de nå selger, svarer Adolfsen.

- PPG selger for at styret i selskapet satte i gang en strategisk prosess som har pågått siden mars i år og som resulterte i at man vil diversifisere selskapet mere, satse på flere typer eiendommer og også delta aktivt i utvikling av eiendom og mer nybygg. Dette trenger både Norge og Norden, og selskapet ønsker sannsynligvis også å utvikle seg ut over Norden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer