Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Selger blir påført ekstra kostnad

Paul Henning Fjeldheim ved BI mener innføring av obligatorisk boligsalgsrapport ikke er veien å gå for å få ned antall boligkonflikter.

 Strengere rapport:  Obligatorisk boligsalgsrapport gir en grundigere gjennomgang av boligen. Det koster også ekstra.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Strengere rapport: Obligatorisk boligsalgsrapport gir en grundigere gjennomgang av boligen. Det koster også ekstra. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Boligsalgsrapport som standard er ikke løsningen på utfordringene, sier Paul Henning Fjeldheim, advokat, eiendomsmegler og førstelektor ved Handelshøyskolen BI.

Han viser til mandagens sak i Finansavisen om boligkonflikter og bruken av boligsalgsrapporter, eller teknisk tilstandsrapport som det også kalles.

- Ifølge Forbrukerrådet var det en skandale at Eiendom Norge før jul hevet avtalen med takstbransjen om innføring av boligsalgsrapport ved salg av bolig gjennom eiendomsmegler. Takstbransjen uttalte i Finansavisen at det er synd for forbrukerne. Problemene på boligsalgsområdet er imidlertid langt mer komplekse enn at de kan løses gjennom innføring av en eller annen form for standardrapport ved boligsalg gjennom eiendomsmeglingsforetak, sier Fjeldheim til avisen.

- Selger blir påført en ekstra kostnad, anslått av bransjeorganisasjonene til et sted mellom 10.000 og 25.000, men som lett kan bli atskillig høyere på grunn av mangel på takstmenn til å utarbeide boligsalgsrapportene, legger han til.

Han reagerer på flere ting, blant annet at selgers ansvar utvides ved at vedkommende innhenter en boligsalgsrapport.

- Ifølge avhendingsloven er selger uansett ansvarlig for takstmannens feil. Selger pålegges å engasjere en takstmann for å lete etter feil ved eiendommen, noe lovgiver ikke har pålagt verken selger eller megler, sier han til Finansavisen.

I dag er ikke tittelen takstmann beskyttet.

- Selger skal pålegges å velge takstmann før han velger megler. Det finnes imidlertid gode og dårlige takstmenn, men megler avskjæres fra å rådgi selger om hvilken takstmann som er spesielt dyktig, sier Fjeldheim til Finansavisen.

- Ingen er motstander av at omsetning av bolig blir tryggere, for eksempel ved at de forskjellige takstproduktene forbedres. Men innføring av boligsalgsrapport som en eller annen form for standard kan medføre at myndighetene i stedet utsetter gjennomgangen av den totale lovgivingen på boligomsetningsområdet.

Flere nyheter - Vi er dømt til prisoppgang i årevis
Banebrytende boligpriser - her går salgene raskert
Råsterke boligpriser