Selger egg fra vakre kvinner

NEW YORK (Dagbladet): En amerikansk motefotograf tilbyr toppmodeller som eggdonorer. Han bruker nå internettauksjoner for å lokke barnløse par til å betale millionbeløp for håpet om å få et vakkert barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fotografen Ron Harris (66) høster vrede fra medisinske miljøer, som beskylder ham for en ytterst uetisk virksomhet. Men hans røre av darwinistisk utviklingsteori og Playboy-polerte modeller til salgs over nettet har allerede lokket interesserte, selv om nettstedet offisielt ikke åpnes før i morgen.

Harris sier til avisa The New York Times at han allerede har mottatt seriøse bud på 300 000 kroner, men han venter toppbud på over 150 000 dollar, opp mot 1,2 millioner norske kroner.

Rons engler

- Dette er totalt uetisk, sierSean Tipton, talsperson for legeforeningen for reproduktiv medisin.

Spesialister på barnløshet har lenge fryktet en rå kommersiell utnytting av de mange barnløses behov for å få hjelp. Og det viste seg slett ikke grunnløst.

På URL-adressen www.ronsangels.com er de åtte kvinnene avbildet. Disse stiller sine egg til rådighet av grunner som spenner fra veldedighet til et ønske om å få komme til USA.

Ron Harris mener det er helt naturlig at folk begynner å velge genetiske supermennesker for å lage barn som er vakre eller kloke, men helst begge deler.

- Et vakkert barn har visse fordeler i vårt samfunn. Reaksjonen fra legene er politisk korrekt. Kvinnene som gir egg blir betalt, og kjøperne får det de vil ha, sier Harris.

Nakenbilder

Harris byr ikke bare på egg. Han reklamerer for kvinnenes skjønnhet ved å vise nakenbilder på hjemmesiden sin, og han krever en medlemsavgift av dem som vil klikke seg inn - enten de vil se kvinnene nakne, eller by på deres egg. Portrettene av de åtte eggdonorene er derimot tilgjengelig for alle.

Kostnader til legeutgifter, kirurgi og sykehusopphold kommer i tillegg til eggprisen. Og jentene får alle pengene, mens Ron tar 20 prosent i tillegg til prisen.

- Det er 1,6 millioner infertile kvinner i USA som leter etter egg som kan gi dem barn. Nå har de muligheten til å lage et barn hvor skjønnhet er garantert. Og mange menn vil se fram til å blande sine gener med de vakreste blant kvinner. Bare kikk på tv, og du vil se at vi bare er interessert i å se på vakre mennesker. Vårt samfunn er besatt av skjønnhet, og du vil gi ditt barn bedre sjanser ved å sikre det skjønnhet, skriver Ron Harris på hjemmesiden sin.

Ingen ting tyder på at eggsentralen til Harris er ulovlig. Det er bare ulovlig å selge menneskelige organer. Sæd og egg er fullt lovlig å selge.

MODELLENE: Disse modellene tilbyr nå egg til høyestbydende. En side med sæddonorer er underveis.