Selger en halv million om dagen

The Beatles sluttet å spille musikk for 30 år siden, men i julestria vet plateselskapet deres å resirkulere gamle pop-perler. Fem uker tok det før hit-samlingen '1' var årets mestselgende plate i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

'1' inneholder alle The Fab Fours 27 førsteplass-singler og selger, ifølge plateselskapet EMI, for øyeblikket seks kopier i sekundet, skriver BBC Online. Det tilsvarer, såvidt Dagbladet.no kan regne ut, over en halv million plater per døgn.

18 millioner eksemplarer er skipet ut til verdens platesjapper. EMI sendte først ut åtte millioner da '1' ble lansert 13. november, men disse hadde folk kjøpt og betalt på to uker. Flere ble trykket, og etter fem uker hadde John, Paul, George og Ringo danket ut Mobys 'Play' som til da hadde solgt mest i 2000.

- Albumets ufattelige suksess viser at The Beatles er like samtidsaktuelle som de alltid har vært. Vi er stolte av samarbeidet med dem, sier en fornøyd EMI-president Ken Kerry.

Det er lite sannsynlig at juleinnspurten vil ha noen dempende effekt på plategaloppen. I USA har salget økt uke for uke ettersom bursdagen til Jesus nærmer seg. EMI regner med at plata skal legge seg på toppen av listene i både USA og Storbritannia før gavene skal legges under trær og i sokker og sekker.

'1' ser med dette ut til å kunne bli en av de største kommersielle suksessene noensinne. Michael Jacksons 'Thriller' fra 1980 er den mestselgende LP-en noensinne med 47 millioner kopier.

REVET VEKK: Det er bare varmt hvetebrød som kan måle seg med Beatles-plata '1' i salgsappell for tida.Foto: SCANPIX