Selger færre aksjer

Telenors aksjesalg kan komme til å bli kraftig barbert. Selskapets ledelse og eiere vurderer etter det Dagbladet forstår, å selge færre aksjer enn planlagt - på grunn av den lave interessen fra investorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les Dagbladets leder

Etter planen skal Telenor selge drøyt 372 millioner aksjer i forbindelse med børsnoteringen i morgen. Antallet kan nå komme til å bli betydelig redusert. Årsaken er at norske og internasjonale storinvestorer har vist bare lunken interesse for aksjen. Selv etter at Telenor skrudde ned prisintervallet fra det opprinnelige 50- 68 kroner, til 42- 46 kroner, har salget gått tregt.

For få kjøpere

Riktignok er aksjeutvidelsen overtegnet, men etter det Dagbladet forstår, bare om lag en og en halv gang. Sagt med andre ord: Det finnes om lag halvannen kjøper per aksje.

Men det er ikke nok for Tormod Hermansen og de statlige eierne. De ønsker at aksjeutvidelsen overtegnes opp mot tre ganger. Bare på den måten kan de sikre seg at interessen for Telenor vil være stor også etter at selskapet er på børs. Med tregangen i overtegning, vil Telenor og selskapets aksjonærer være så godt som sikret en pen kursoppgang etter børsnotering.

Krever kursoppgang

Tormod Hermansen vil gjøre alt for å unngå at Telenor opplever det samme som Telia. Da Telia-aksjen ble notert i juni, stupte kursen som en stein. Et tiltak som nå vurderes, er å redusere emisjonsvolumet. På godt norsk betyr det at det selges færre aksjer enn opprinnelig planlagt.

En av effektene av et slikt kutt, vil være at antall kjøpere per aksje øker. Det vil øke sjansen for kursoppgang når Telenor går på børs i morgen.

Samtidig vil selskapet kjøre prisen på aksjen ned mot intervallets bunnivå på 42 kroner stykket. Hva den endelige prisen blir, fastsettes i løpet av dagen.

Taper milliarder

Dersom selskapet, som det er grunn til å tro, velger å kutte i aksjeutvidelsen, vil det være nok et nederlag for konsernsjef Tormod Hermansen, Telenors styre og eierne representert ved Nærings- og handelsdepartementet.

Før helga vedtok selskapets styre å sette ned prisintervallet. Det grepet kostet selskapet inntil 10 milliarder kroner i tapte emisjonsinntekter. Et kutt i aksjeutvidelsen vil også bety færre inntekter for et selskap som i salgsprospektet har annonsert at det trenger inntektene fra børsnoteringen til å betale ned på gjeld. Men for Tormod Hermansen er det nå bare én ting som teller: Telenor skal på børs, koste hva det koste vil. At en redusert emisjon svekker selskapets økonomi, bekymrer ham neppe særlig. Telenors finansielle situasjon er langt bedre enn sitt rykte.