Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selger fangenes organer

I Kina blomstrer salget av organer fra henrettede fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Organer fra dødsdømte fanger selges til utlendinger som trenger transplantasjoner, forteller BBC.

Rupert Wingfield-Hayes fra BBC besøkte hovedsykehuset i Tianjin. Her hevdet han å være på leting etter en lever for sin syke far.

Han ble fortalt at han ville få leveren innen tre uker, og at donorene, eller fangene, frivillig ga fra seg organene som «en gave til samfunnet».

En lever fra en dødsdømt koster rundt 50 000 pund, eller 600 000 kroner.

Overflod av organer

Kina er det landet i verden som tar livet av flest fanger. I 2005 ble minst 1 770 mennesker henrettet, men mørketallene regnes å være høye.

Wingfield-Hayes ble ved sykehuset fortalt at det for tiden er så hyppige henrettelser at det er en overflod av organer.

Ifølge Amnesty International får de som er dømt til døden sjelden en rettferdig rettssak. De forteller at fanger ikke får advokathjelp, og at informasjon blir innhentet ved hjelp av tortur. Medlemmer av Falun Gong-bevegelsen har lenge hevdet at deres medlemmer blir drept for organer. Bevegelsen er forbudt i Kina, og ifølge nyhetsbyrået AFP hevder de at de av dem som sitter i fangenskap blir drept og organene deres solgt.

ORGANSALG: Falun Gong-bevegelsen demonstrerte i Hong Kong i juni. De hevder deres medlemmer blir drept for organene sine. Foto: SCANPIX
ORGANSALG: Falun Gong-bevegelsen demonstrerte i Hong Kong i juni. De hevder deres medlemmer blir drept for organene sine. Foto: SCANPIX Vis mer

Benekter det ikke

I mars innrømmet Kinas utenriksdepartement at organer fra fanger ble brukt, men at dette var svært sjeldent. Likevel melder BBC nå at sykehuset i Tianjin utførte 600 levertransplantasjoner i fjor.

Talsmann Qin Gang sa i mars at fangene ikke ble tvunget til å gi bort organene, men at det kun skjedde dersom den dødsdømte samtykket.

- Det er løgn å si at Kina tar de dødsdømtes organer med tvang for å bruke de i transplantasjoner, sa Gang.

Kinas helsedepartement benekter ikke prosedyren, men sier de nå gjennomgår systemet og det gjeldende reglementet.

Ifølge BBC kremeres alle dødsdømte fanger like etter henrettelsen.