Selger farlige leker

Suger Vilde (ett år) på denne Nasse Nøff-figuren, kan hun få i seg det farlige stoffet ftalat. Ftalater ble i fjor forbudt i leker til småbarn, men fortsatt selges flere ulovlige produkter i butikkene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag slippes den nye lista med farlige leker fra Statens forurensningstilsyn, men Dagbladet kan allerede gi deg oversikten over produktene.

Ftalat tilsettes PVC-plast for å gjøre den myk. Stoffene er ikke kjemisk bundet til plasten, og frigjøres derfor veldig lett. Når barna tygger eller suger på de myke plastleketøyene, kan ftalatene trenge inn i kroppen.

Maling, lakk, beis, linoleum, lim og gladpack er andre produktene med ftalater.

Ubalanse

Den største helsefaren gjelder den hormonstyrende effekten. Østrogenbalansen i kroppen blir forstyrret og forplantningsevnen bli svekket, ifølge SFT.

Ftalater er ikke påvist å være kreftframkallende hos mennesker, men undersøkelser med dyr viser at stoffet øker progresjonen av kreftcellene i kroppen.

Forbudt

I fjor ble ftalater forbudt i produkter beregnet på småbarn. Leverandører og leketøysbutikker måtte trekke plastleketøy med ftalater tilbake fra markedet i løpet av et halvt år. I dag slippes lista med nye produkter som små barn bør skånes for. De må trekkes tilbake fra markedet straks.

Selv om det i dag faglig ikke er helt klarlagt hvilken helserisiko barn utsettes for ved bruk eller lek med myke plastleker som inneholder ftalater, mener myndighetene at det er grunn til å fremme et forbud mot bruk av ftalater i leketøy, på lik linje med hva som er fremmet i Sverige og Danmark.

Ftalater er det mest brukte stoffet for å gjøre plasten mykere.

- Det beste rådet vi kan gi, er å unngå å kjøpe leker av myk plast til barna, sier Berit Gjerstad i SFT.

Produkter med ftaler:

Merke/produsent  

Produktinformasjon  

Rett Start

Liten badering

Bebs

Plastsmekke u/arm

Sunco

Oppblåsbar badeand

Playwell

Myk and

Toyman

Hai m/lyd

Jellabies

Gelébarn

Shelcore

Myke byggeklosser

Farm Friends

Gris

Dream Baby

Dokke med bløt kropp

Babytoy Ebertoys

Plasthund i kurv

Shelvcore

Lek og music pony

L'il New Born

Liten dokke

Mattel

Ole Brum i liten båt

Mattel

Tigergutt bader

Happy People

Badebok

ULOVLIG: Disse produktene er det forbudt å selge.
<B>BLØT OG FARLIG:</B> Vilde Skeide Voksøy (ett år) synes bløte og glatte Nasse Nøff er helt topp å leke med. Men leken inneholder det farlige stoffet ftalat, og er ulovlig å selge.