Selger giftige bukser

Svensk test avslørte kvikksølv, bly og allergifremkallende stoffer i kjente olabukser.

ALLERGIFREMKALLENDE: En svensk forbrukerundersøkelse avslører giftstoffer i kjente olabuksemerker. 
Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ALLERGIFREMKALLENDE: En svensk forbrukerundersøkelse avslører giftstoffer i kjente olabuksemerker. Illustrasjonsfoto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Laboratoriet Swerea IVF har testet de vanligste olabuksemerkene i Sverige. Resultatene er oppsiktsvekkende, melder SVT.

Hos tre av seks produsenter var innholdet av antimuggmiddelet dimetylfumerat, DMF, høyere enn lovlig verdi. I bukser fra Nudie  var DMF-nivået hele fem ganger høyere enn tillat.

Nudie opplyser at de nå prøver å finne ut av hvordan giftstoffet, som de slett ikke ønsker i buksene sine, har havnet der.

DMF kan gi sterke allergiske reaksjoner, kløe og i visse tilfeller brannsårliknende skader på kroppen ved hudkontakt. Stoffet kom på EUs forbudsliste 1. mai i år.

Hos to andre produsenter, deriblant Cheap Monday, fant laboratoriet nonylfenoletoxilater, som i vann brytes ned til det miljøskadelige stoffet nonylfenol som er reproduksjonsskadelig for fisk og vannorganismer.

I et brev fra Cheap Monday skriver Irene Häglund og Adam Friberg at selskapet forsøker å spore hvilket parti de testede buksene tilhører, slik at de kan tilbakekalles. De framholder at det ikke er forbundet med helsefare å bruke buksene deres, men at urolige kunder kan komme tilbake med produkter de har kjøpt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer