Selger helsefarlig banan- og jordbærvann

Ringnes: - Vi gjør ikke noe ulovlig. - Umoralsk og ulogisk, sier lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ringnes har stoppet produksjonen av Imsdal-vann med jordbær- og banansmak fordi tilsetningsstoffer i vannet kan være skadelig for småbarn.

Likevel fortsetter drikkegiganten å selge det stoppede vannet som fortsatt står i butikkhyllene.

Det er tilsetningsstoffet natriumbensat som har fått Ringnes til å stanse produksjonen - men ikke salget - av jordbær og bananvann.

Barn under fire år kan få allergi og i verste fall vekstforstyrrelser av dette stoffet, påpeker Mattilsynet.

- Vi gjør ikke noe ulovlig, sier produktutvikler Martin Kjekshus i Ringnes til NRK Dagsnytt.

Lege og forsker Charlotte Bjørk Ingul, som driver nettstedet barnogmat.no reagerer sterkt på det hun opplever som dobbeltmoral fra Ringnes.

- Merkelig logikk

- Det er en merkelig logikk Ringnes bedriver her. De bør ta moralsk ansvar og trekke tilbake vannet som står i butikkene, sier Bjørk Ingul til Dagbladet.no.

 STOPPER, MEN SELGER:  Ringnes stoppet produksjonen 7. april av to Imsdal-vanntyper med smakstilsetning på grunn av helsefare for småbarn. Men restlageret blir solgt i butikkene. Illustrasjonsfoto: ELIN DAVIDSEN.
STOPPER, MEN SELGER: Ringnes stoppet produksjonen 7. april av to Imsdal-vanntyper med smakstilsetning på grunn av helsefare for småbarn. Men restlageret blir solgt i butikkene. Illustrasjonsfoto: ELIN DAVIDSEN. Vis mer

Hun er på en konferanse i København og har sjekket forholdene rundt det smakstilsatte vannet de siste dagene før hun dro.

Hun peker på en anbefaling fra Sosial- og helsedirektoratet om at barn under tre år ikke bør spise eller drikke tilsetningsstoffer uansett.

Fulgte Mattilsynets råd

Kommunikasjonskonsulent Bjørn Thorvaldsen i Ringnes oppklarer de faktiske forholdene rundt banan- og jordbærvannet.

- Det er riktig at vi stoppet stoppet produksjonen 7. april i år. Vanntypene er ment for barn over fire år, og vi har fått vite at yngre barn drikker vannet. I fjor kom Mattilsynets vitenskapskomite med en utredning om mulige skadevirkninger  av konserveringsmidlet natiumbenzoat (E211) for de yngste barna, sier Thorvaldsen til Dagbladet.no.

Her kan du lese hele rapporten fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet.

Han sier at Ringnes ikke gjør noe ulovlig ved å selge ut restlageret og at vannet ikke er helsefarlig for de kundegruppene det er beregnet på - forbrukere over fire år.

I årets produksjonsperiode fra 1. februar til 7. april produserte Ringnes 115 000 liter av disse to Imsdal-merkene.

Selger helsefarlig banan- og jordbærvann