SVART MARKED: Teknologi som skal sikre fullstendig annonymitet, gjør at kjøpere og selgere følger seg trygge nok til å handle store mengder narkotika på nettstedet Silk Road. - Vi har kjent til dette et drøyt år, og har kommunisert det ut til våre tjenestemenn, sier Tollvesenet.
SVART MARKED: Teknologi som skal sikre fullstendig annonymitet, gjør at kjøpere og selgere følger seg trygge nok til å handle store mengder narkotika på nettstedet Silk Road. - Vi har kjent til dette et drøyt år, og har kommunisert det ut til våre tjenestemenn, sier Tollvesenet.Vis mer

Selger heroin, kokain og ecstasy åpent på internett

Svart marked på nettet selger narkotika for over 120 millioner kroner i året - også til nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bestilling av rusmidler over internett er ikke noe nytt fenomen, men sa langt har de fleste selgere og kjøpere forholdt seg til lukkede
nettfora eller kjøpt stoffer som ikke finnes på narkotikalisten.

Men på det svarte narkotikamarkedet Silk road, tilbys kokain, heroin, ecstasy, LSD - narkotika av alle slag, åpent, med bilder av stoffet. Hvem som helst kan handle der.

Silk Road ble lansert i februar 2011, og går ifølge finansnettstedet Forbes mot en omsetning på 22 millioner dollar (126 millioner kroner) i 2012.

Også norske narkotikabrukere har oppdaget nettstedet.

- Vi er kjent med problemet. Vi har avdekket sendinger som vi vet er handlet der. Internasjonalt er dette tatt opp som en utfordring, sier seniorrådgiver i kontrollavdelingen i toll- og avgiftsdirektoratet, Anders Flekke, til Dagbladet.

Narkotikaens Amazon Selgere på nettstedet må betale for å annonsere sine varer, og de som driver nettstedet kontrollerer selgernes seriøsitet. Kjøpere kan selv gi karakterer til selgere, slik at seriøsitet belønnes. Slik er Silk Road blitt narkotikaens Amazon.com.
 
Transaksjonene mellom selger og kjøper foregår i den virtuelle valutaen bitcoin, slik at det ikke er noen spor etter transaksjonene i selgerne eller kjøpernes bankutskrifter.

Grunnen til at kjøpere og selgere føler seg trygge nok til å kommunisere på det svarte narkotikamarkedet, er at nettstedet kun kan lastes opp som en skjult tjeneste via en spesiell browser.

- Økt trussel Dette systemet ivaretar brukernes anonymitet ved å sluse trafikken via et frivillig internasjonalt nettverk av servere. En brukers IP-adresse og nettaktivitet forblir skjult.

- Databasen er konstruert med den hensikt å kunne kommunisere anonymt. Vi har kjent til det i drøyt et år, og har kommunisert det ut til våre tjenestemenn, sier Flekke.

Tollvesenet har ikke tall på hvor mange pakker som sendes til Norge etter kjøp på Silk Road.

- Det er flere forsendelser. Vi ser på dette som en økt trussel, sier Flekke.

Etterforskes Det amerikanske narkotikapolitiet DEA har bekreftet at de etterforsker Silk Road. I sommer var mange av nettverkets brukere nervøse, etter at den drifige kokaindealeren med brukernavnet «MiN» forsvant fra forumet, og at bestillingene ikke kom fram, skriver Gawker.

MiN, som hevdet å ha tilhold i Canada, forsvant omtrent på samme tid som en familie på fire fra Ottawa ble arrestert, siktet for å ha eksportert store mengder kokain til utlandet. Politiet i Ottawa har ikke villet kommentere om Silk Road var del av denne etterforskningen.

PÅ POST: Tollinspektør Hanne Wickstrøm og førstetollinnspektør Vidar Sollie jakter på narkotika i pakker og brev fra utlandet. Finner tollvesenet, anmeldes saken til politiet. Foto: Mette Randem / Dagbladet
PÅ POST: Tollinspektør Hanne Wickstrøm og førstetollinnspektør Vidar Sollie jakter på narkotika i pakker og brev fra utlandet. Finner tollvesenet, anmeldes saken til politiet. Foto: Mette Randem / Dagbladet Vis mer