Selger hytteperle

KRISTIANSAND (Dagbladet): - Jeg vil nyte livet så lenge jeg har sjansen til det, sier Merethe Ring (63). Derfor selger hun det flotte landstedet sitt i Lyngør. Men kjøperen får overta først når frøken Ring dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da har Merethe Ring forhåpentligvis levd det gode liv for de sannsynligvis godt over fire millioner kronene som sommerperlen innbringer.

Ideen om å selge sitt eget dødsbo, og nyte fruktene av tidligere innsats, er i seg selv original, men står godt i stil med Merethe Rings lyst og evne til å bryte nytt land. Forretningskvinnen gjorde millioner på salg av skipsmaling i Japan, før sykdom tvang henne ut av yrkeslivet.

Nå skal frøken Ring, som hun insisterer på å bli kalt, selge landstedet som av lokalavisa Agderposten blir betegnet som Lyngørs flotteste. Den har praktfull utsikt over Skagerrak, og sol fra morgen til kveld.

«Rått mye penger»

Merethe Ring startet karrieren sin som sekretær i Alf Bjerckes Malingsfabrikk. Da den ble overtatt av Jotun i 1971, var hun avdelingssjef for alt salg av skipsmaling. Som eneste kvinne i verden startet hun et halvt års tid seinere sin egen forretning, som spesialiserte seg på skipsmaling.

Det neste tiåret vokste hun fram som en av de mest framtredende forretningskvinnene i Norge, og tjente ifølge Dagens Næringsliv «rått mye penger». Men i 1982 måtte hun kaste anker.

Ring ble lagt inn på Ullevål sykehus med den nest største svulsten på hypofysen som var registrert i Norge.

- Irriterende at den ikke var den største, bemerket hun til DN - og avslører boblende humor og konkurranseinstinkt i rikt monn.

Opplevelseslyst

I salgsannonsen i DN forteller hun:

«Jeg er 63 år - helsa er skral (men jeg har ni liv og «still two more to go»!!).»

I helga er det visning på eiendommen, og Ring venter hardkjør etter alle henvendelsene.

Heldigvis får hun hjelp av noen av de 19 «barna» sine. Alle er født «utenfor ekteskap» - det vil si at de er hennes nieser og barn av nære venner. Merethe Ring hadde tre søsken, som alle døde i løpet av fire måneder. Selv er hun ugift og barnløs.

De 19 blir imidlertid slett ikke arveløse, selv om reservemoren hygger seg med kapitalen når landstedet er solgt. De får ifølge DN verdifulle malerier og antikviteter.

Da moren døde, arvet de fire barna store verdier. Det syntes Merethe var fryktelig å tenke på, siden alle fire hadde gode jobber og klarte seg bra.

- Da bestemte jeg meg for at sånn ville ikke jeg ha det når jeg ble gammel. Man hjelper barna sine med utdannelsen. Etter det bør det økonomiske ansvaret opphøre. Gi heller barna gjenstander, råder hun.

En siste reise

Når høsten kommer, og salget formodentlig er i boks, koster hun på seg nye gardiner i sin nye leilighet på Vinderen i Oslo. En siste reise har hun også bestilt:

- Når jeg dør, har jeg bedt om at de strør asken min i Vestergap (utenfor Lyngør red.anm.), ellers nekter jeg å dø. Og de skal spille «I did it my way», sier Merethe Ring til Agderposten. I DN forutsetter den tidligere forretningskvinnen at arvingene gråter en liten skvett også. Så kan hun selv trekke litt på smilebåndet alt nå. For som siste hilsen har hun engasjert en privatdetektiv i tilfelle hun skulle dø under mystiske omstendigheter...