Selger ikke Union

Men vurderer fortsatt papirprodukson - et annet sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske Skog nekter å selge Union selv om Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen har lovet å bare produsere bokpapir ved fabrikken. De utelukker nemlig ikke å overføre produksjon av slikt papir til andre fabrikker.

– Dette har vi ikke helt bestemt oss for ennå, sa konsernsjef Jan Oksum på en pressekonferanse mandag. Selskapets andre fabrikker her i landet ligger i Hønefoss, Halden og på Skogn i Trøndelag.

Konsernsjefen fortalte også om hvorfor Norske Skog ikke ønsker å selge fabrikken til investorene Petter Stordalen og Øystein Stray Spetalen.

Samme produksjon

– Bokpapirproduksjon det her er snakk om er til pocketbøker. Det er den samme prosessen og samme råstoffene som for avisproduksjon. Vi ønsker å overføre produksjonskapasiteten og ordrene fra Union til andre av våre fabrikker. Det vil bli umulig med fortsatt papirproduksjon på Union, understreket Oksum.

Konsernsjefen tror også det vil ta flere år før all produksjon på Union kan endres fra avispapir og til bokpapir.

– Dessuten lages dette av de samme maskinene og det er lett å endre tilbake til å lage avispapir igjen, sier Oksum.

Han la også vekt på at det allerede i dag er for stor kapasitet på bokpapirmarkedet.

KANSKJE FORTSETTER PAPIRPRODUKSJONEN: Konsernsjef i Norske Skog, Jan Oksum, sier at han ikke utelukker det. Foto: Scanpix
KANSKJE FORTSETTER PAPIRPRODUKSJONEN: Konsernsjef i Norske Skog, Jan Oksum, sier at han ikke utelukker det. Foto: Scanpix Vis mer

Likevel vil Norske Skog møte de to investorene i løpet av denne uken.

– På det møtet vil vi forklare hvorfor vi ikke vil selge, legger konsernsjefen til.

– Union det svake ledd

Oksum har til tross for massiv kritikk fra opinionen, politikere og LO-leder Gerd Liv Valla ikke endret oppfatning om at det beste for Norske Skog er å legge ned fabrikken i Skien.

– Vi er nødt til å gjøre noe for å øke lønnsomheten vår. Union er vårt svake ledd og må derfor selges. Vi vil spare 200 millioner kroner i året på å legge ned Union. Ved fabrikken i Skien er det heller ikke mulig å utvide kapasiteten slik som tilfellet er ved de andre fabrikkene, sier Oksum.

Skogeierforeningen krevde i helgen at Norske Skog investerer i de andre fabrikkene i Norge dersom de skal støtte en nedleggelse av Union. Det avfeier ikke Oksum og fortalte at selskapet ser på ulike alternativer, men at de foreløpig ikke har bestemt seg for hva som skal skje.

Styret i Norske Skog og bedriftsforsamlingen skal fatte det endelige vedtaket om nedleggelse på et møte i månedsskiftet september-oktober. Ledelsen er avhengig av å få med seg skogeierne dersom det skal bli en nedleggelse.

Norske Skog skal i løpet av uken møte Konkurransetilsynet etter at tilsynet har fattet interesse for saken. (ANB)