UTFORDRER DUOPOLET: Ingvild Myhre i Network Norway kutter prisene på datatrafikk til mobil og selger parallellimporterte iPhone. Foto: NETWORK NORWAY
UTFORDRER DUOPOLET: Ingvild Myhre i Network Norway kutter prisene på datatrafikk til mobil og selger parallellimporterte iPhone. Foto: NETWORK NORWAYVis mer

Selger iPhone og dumper datapriser

Network Norway utfordrer Netcom og Telenor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Teleoperatøren Network Norway går i strupen på gigantene Telenor og Netcom. Selskapet selger fra idag iPhone ved hjelp av parallellimport, og har samtidig dumpet prisene på datatrafikk med 75 prosent.

Den ekstreme prisingen av datatrafikk til mobiltelefon er en av telekomindustriens store melkekuer. Adm. direktør Ingvild Myhre i Network Norway kaller Telenor/Netcom-duopolets prising «
uanstendig», og kutter nå selskapets pris til 99 øre per megabyte for data til mobilen.

Telenor og NetCom opererer ifølge Network Norway med priser på henholdsvis kr 12,50 og kr 20. 

- Operatørenes store melkeku
Arne Igesund, tjenestesjef data hos Network Norway, forklarer Dagbladet.no hvordan de store konkurrentene melker kundene:

- 92 prosent av datatrafikken genereres fra PC. De resterende 8 prosentene er øvrig trafikk uten fastprisplan, der det meste er mobiltrafikk. Men omsetningmessig tjener operatørene 36 prosent mer på den såkalte WAP-trafikken enn på datatrafikk til PC. Dette viser at datatrafikk til mobilen er operatørenes store melkeku, sier Igesund, som understreker at dette er midlertidige, foreløpig ikke publiserte tall fra Post- og teletilsynets årsrapport.

For en operatør er ikke kostnaden ved å formidle data til mobilen vesentlig høyere enn til PC eller Mac. Llikevel kan prisen etter det Dagbladet.no kjenner til være inntil to hundre ganger så høy for data til mobilen.

- Datatrafikk til mobil er rett og slett blitt for dyrt. Ingen gidder å ta t-bane hvis det koster 200 kroner for en enkeltbillett. Vi oppfordrer de andre operatørene til å være med oss og senke priene, så vi får et godt økosystem, sier Igesund.

Selger iPhone
Fra idag selger Network Norway også iPhone i Norge. Selskapet opplyser at det allerede har flere tusen iPhone-bruker i sitt nett. Fra i dag vil selskapet også selge iPhone 3G, et produkt Netcom hittil har hatt monopol på i Norge. Det går rykter om at Telenor også snart vil tilby IPhone, men Network Norway kommer i så fall giganten i forkjøpet.

Selskapet vil selge parallellimporterte telefoner, noe som skal være lovlig etter at en dom i EFTA-domstolen åpnet for slik import. Ingvild Myhre mener dette vil gavne forbrukerne og skape en åpnere konkurranse i markedet:

- Vi lever fortsatt i en duopolsituasjon i mobilmarkedet her til lands. Det er konkurransefiendtlig i seg selv. At den ene aktøren i tillegg skaffer seg monopol på et ettertraktet produkt basert på TeliaSoneras dominerende rolle i Norden, er ikke spesielt konkurransefremmende, sier Myhre.

Tilbyr forutsigbarhet
Kommunikasjonsjef Øyvind Vederhus i Netcom lar seg ikke hisse opp av at Network Norway vil selge iPhone:

-  Gråimport er ikke noe nytt. Det eneste nye er at det er en operatør som står bak. Lovligheten av dette må vi eventuelt se nærmere på, sier Vederhus.

Til konkurrentens påstand om at Netcom priser datatrafikk uanstendig høyt, svarer han:

- For det først er vår makspris per dag på 20 kroner. Forutsigbarheten er viktig. For det andre er det viktig for brukere på et visst nivå å velge en tilleggstjeneste så de får kontroll på kostnadene. Et mobilt bredbåndsabbonnemet som Connect Basis, der du får 100 megabyte for 99 korner, er jo sammenliknbart med det Network Norway tilbyr.

- Men datatrafikk til mobil er dyrt. Er det aktuelt for Netcom å se nærmere på prisingen?

- Det er naturlig at prisene beveger seg, og at også Netcom gjør noe med sine priser, skal man ikke se bort fra.