Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selger kona for å betale ned gjeld

Jenter og kvinner er lavest på rangstigen, og finanskrisa forsterker diskrimineringen.

UNDERTRYKKET: Mange kvinner i regionen Bundelkhand i India blir solgt av mannen for å betale ned gjeld. Bildet viser i "Gulab Gang" - "Rosa Gjeng", som er en gruppe som promoterer kvinnerettigheter i regionen. Gruppen har omkring 10 000 medlemmer i regionen. Foto: REUTERS/Pawan Kumar/Scanpix
UNDERTRYKKET: Mange kvinner i regionen Bundelkhand i India blir solgt av mannen for å betale ned gjeld. Bildet viser i "Gulab Gang" - "Rosa Gjeng", som er en gruppe som promoterer kvinnerettigheter i regionen. Gruppen har omkring 10 000 medlemmer i regionen. Foto: REUTERS/Pawan Kumar/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): På landsbygda i Bundelkhand-regionen i India handler innhøstingen av mat som regel om liv eller død. Derfor tyr noen bønder til ekstreme handlinger i dårlige tider, melder CNN.

For å overleve årene med dårlige avlinger, må noen bønder låne penger av rike lånehaier. Bøndene CNN har snakket med, forteller at disse uavhengige utlånerne låner ut penger med svært høy rente. Når lånehaiene skal ha betaling, blir flere bønder om til gjeldsslaver for livet. Ofte er innhøstingen dårlig flere år på rad på grunn av lite regn. Da blir bøndene tvunget til å gi utlånerne det de ber om. Uansett hva det er. Inkludert konene sine.

- Det skjer noen ganger når noen låner penger, sier en kvinne i ei landsbygd i regionen. Hun er gift med en bonde, og ønsker ikke å bli identifisert av CNN. Hun har selv opplevd å bli kjøpt av en rik mann ektemannen hadde lånt penger av.

Vanlig
Ranjana Kumari ved Indias senter for sosialforskning forteller til CNN at utnytting av kvinner er vanlig i Bundelkand-regionen. Kumari forteller at få tør å anmelde saken hos myndighetene.

- Ingen vil gi støtte eller hjelpe kvinnene. Hvis familien ikke hjelper dem, hjelper ingen dem. Kvinner trekker ofte anmeldelsene sine, sier hun.

I en annen landsby fremkommer en rystende historie om en familie som hadde gått i en av lånefellene.

Solgt videre
En bonde fikk beskjed om å sende kona til utlåneren for å gjøre husarbeid. Barna ble med, men det var bare de som kom tilbake. Bonden forteller til CNN at han mener kona ble stjålet fra ham. Dattera forteller at lånehaien solgte henne til en annen mann.

Myndighetene i India sier de har undersøkt tilfellet, og funnet moren. Ifølge dem nekter hun for at hun ble solgt, og at hun forlot bonden for å leve sammen med sin elsker.

Datteren sier at det er løgn, og hevder at hun og faren har fått munnkurv fra lederne i landsbyen. Da CNN foretok intervju med familien, raste representanter fra staten inn og begynt å filme det hele.

URMILA (19) VAR SLAVE I 13 ÅR: Dagbladet skrev 22. september, i forbindelse med Plans jenterapport, om 19 år gamle Urmila, som er en av de uskyldige ofrene av finanskrisa. Foto: Alf Berg/Plan
URMILA (19) VAR SLAVE I 13 ÅR: Dagbladet skrev 22. september, i forbindelse med Plans jenterapport, om 19 år gamle Urmila, som er en av de uskyldige ofrene av finanskrisa. Foto: Alf Berg/Plan Vis mer

Utbredt
Det er ikke kartlagt hvor vanlig fenomenet er. I en regjeringsrapport fra 1998 fremkommer det at «grusomheter» som kjøp og salg av kvinner er utbredt i regionen.

Kumari mener det ikke bare handler om fattigdom, men også kvinners lave sosiale status i fattige områder som Bundelkhand.

- Disse kvinnene er veldig sårbare til alle former for psykisk og seksuell utnyttelse, sier hun til CNN.

Finanskrisa
Da hjelpeorganisasjonen Plans jenterapport kom 22. september i år, skrev Dagbladet at deres rapport, som i år omhandler jenters økonomiske situasjon viste at jenter er dårligere stilt enn gutter gjennom lov og praksis. De er spesielt sårbare økonomisk, slo den fast.

Ifølge rapporten har finanskrisen gått hardt utover jentene. Når foreldre mister jobben og inntekten reduseres, tas unge jenter tidligere ut av skolen og settes i arbeid for å tjene penger til familien.

Også avdelingsdirektør Bjørg Skotnes i Norad, påpekte da at finanskrisa forsterker diskrimineringen.

- Det er jenter som først tas ut av skolen. 1,5 millioner jenter handles med hvert år, og tallene øker, sa Skotnes. Men det er store mørketall, siden det er vanskelig å kartlegge. Hun forteller at jentene blir brukt som hushjelp, i sexindustrien og i jordbruket.

PÅVIRKET AV FINANSKRISA: - 1,5 millioner jenter handles med hvert år, og tallene øker, sier avdelingsleder i Norad, Bjørg Skotnes, til Dagbladet. Foto: Norad
PÅVIRKET AV FINANSKRISA: - 1,5 millioner jenter handles med hvert år, og tallene øker, sier avdelingsleder i Norad, Bjørg Skotnes, til Dagbladet. Foto: Norad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media