Selger kroppen - får pensjon

Stadig flere prostituerte registrerer seg i Brønnøysundregisteret, betaler skatt og opparbeider seg pensjonspoeng og rett til sykepenger. Det gir trolig også de prostituerte mulighet til å trekke fra på skatten utgifter de har i forbindelse med virksomheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inntekt fra sexsalg ble skattepliktig i 1995. Gjennom å registrere seg som enkeltmannsforetak og betale skatt og sykepenger, kan prostituerte opparbeide pensjonspoeng og rett til sykepenger og erstatning ved yrkesskade.

De prostituerte oppgir at formålet med deres virksomhet er å være «personlig trener» og massøser, og blir registrert under poster som «Helsestudio-, massasje- og solstudiovirksomhet» eller under posten «Helse ellers»...

Vil følge loven

Flere av de kjente massasjeinstituttene i Oslo er også registrert som enkeltmannsforetak i Brønnøysundregisteret.

Ifølge de prostitueres interesseorganisasjon PION har om lag 40 kvinner henvendt seg og ønsket å etablere enkeltmannsforetak. Kirsten Frigstad, leder på Natthjemmet for prostituerte, har snakket med flere kvinner som har registrert seg i Brønnøysundregisteret.

Sikre seg

- Prostituerte vil sikre seg de samme rettigheter som andre arbeidstakere. De vil ha pensjonspoeng og andre fordeler, sier hun til Dagbladet.

- Det er ikke forbudt å selge eller kjøpe sex i Norge. Siden skattemyndighetene slo fast at salg av seksuelle tjenester kan føres som skattepliktig inntekt, er det flere som registrerer seg. Kvinnene ønsker å følge norsk lov, og det er nettopp det de gjør ved å registrere seg og betale skatt.

- En forutsetning er at jentene jobber selvstendig, så dette er helt sikkert kvinnene på «innemarkedet». Det er selvfølgelig enklere for dem å registrere seg, sier Frigstad.

- Vi vet ingenting om omfanget av prostituerte som registrerer seg hos oss. Vi fører ingen kontroll med hva foretakene som er registrert hos oss, faktisk gjør, sier underdirektør Terje Lågeide ved Brønnøysundregistrene.

Når de prostituerte oppgir inntekt til skattemyndighetene, oversendes disse til Rikstrygdeverket. Hvis inntekts-opplysningene registreres, gjøres det på linje med alle andre yrkesgruppers inntekt.

Dermed beregnes tilleggspensjonspoeng og retten til sykepenger for de prostituerte, som for annet arbeid.

Silikonfradrag

- Vi spør ikke hvordan pengene for beregningen av pensjonspoeng er tjent. I vurdering av retten til sykepenger eller uførepensjon stiller det seg noe annerledes. Da er det jo naturlig å spørre hva folk driver med, for å fastslå om deres arbeidsevne er nedsatt. Men slike saker kjenner jeg ikke til i forhold til denne gruppen, sier Per Knudsen, avdelingsdirektør i Rikstrygdeverket.

I Danmark fikk en massasjepike trekke fra utgiftene til nye silikonpupper på skatten. Hun hevdet at puppene var forstørret for inntektservervelse.

Kan trekkes fra

Når prostituerte kvinner betaler skatt og leverer regnskap til skattemyndighetene, er trolig utgiftene knyttet til prostitusjonen fradragsberettiget.

For eksempel kondomer, blondeundertøy og muligens også silikonpupper.

- Dersom det dreier seg om en virksomhet av et visst omfang som gir inntekt, er det også knyttet utgifter til dette. Da har virksomheten krav på fradrag på lik linje med andre virksomheter, sier informasjonsdirektør Lise Halvorsen i Skattedirektoratet.

<B>LOVLYDIGE:</B> Stadig flere prostituerte følger lover og regler i arbeidslivet.