Selger kroppen sin for forskning

Ed Brassard var bare 18 år da han fant ut at han kunne skaffe seg en lukrativ bi-inntekt ved å selge kroppen sin - til medisinsk forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17 år og flere titalls tester senere ser han tilbake på sin karriere som menneskelig forsøkskanin med en viss stolthet.

- Kroppen din kan være verdt over 800.000 kroner hvis du bruker den på rett måte, hevder nå 35 år gamle Brassard i sin nye bok «Kropp til salgs».

Stygg utvikling

Brassards «karriere» startet da han som tenåring meldte seg på akutten med magesmerter. Diagnosen var magesår, og legen anbefalte ham å bli med på et medisinsk forsøk ved det lokale universitetet. Brassard var heldig. Han ble kurert av forsøksmedisinen, og slapp også unna bivirkninger.

Pengene han fikk for å delta i forsøket, ga mersmak. Han kan tjene opp til 40.000 kroner pr. gang, og får i tillegg dekket alle legekostnader.

Siden Brassard startet sin «bijobb» tidlig på 80-tallet har omfanget av medisinske forsøksprosjekter eksplodert. Det amerikanske helsedepartementet er bekymret over utviklingen, og sier systemet ikke klarer å ta vare på personene som deltar. Helsesystemet er dessuten slik lagt opp at fattige mennesker som ikke har råd til å betale helseforsikring, ofte ikke har noe annet valg enn å melde seg for testing av mirakelmedisin. Noen ganger kan det gå veldig galt.

Døden som bivirkning

- Det er viktig å være klar over at hver medisin du prøver ikke bare kan helbrede deg, men også gi deg ubehagelige bivirkninger. Det kan være så enkelt som tørr munn og så alvorlig som døden, skriver Brassard.

Helsedepartementet frykter at mange overser risikoen fordi de rett og slett ikke har råd til å betale for annen behandling, eller fordi de er desperate nok til å forsøke alt. Dermed signerer de villig på skjemaene som fritar legemiddelfirmaene for ansvar.

I 1992 gikk et amerikansk forsøk med en ny medisin mot hepatitt B fryktelig galt. Slapphet, kvalme og oppkast rammet alle de 15 som deltok i forsøket, og det var bare begynnelsen. Symptomene forverret seg selv etter at de hadde sluttet å ta medikamentene. Utfallet ble fatalt, for flere endte det med døden.

Men Brassard har ikke tatt skrekken av dette. I boken sin gir han til og med en oppskrift på hvordan du kan bløffe deg med i et forøksprosjekt ved å lyve på deg symptomer du slett ikke har.

- Det er bare å gjøre hjemmeleksen, skriver han.

(NTB-DPA)