Selger livsfarlig medisin på nettet

Ginseng-preparater som inneholder amfetamin og veksthormoner laget av menneskehjerner. Dette er noen av de livsfarlige medisinene som selges på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn en tredel av søkingen på Internett gjelder helserelatert. Og mange bestiller medisinene på nettet, til tross for at dette ofte er ulovlig. Mange av preparatene kan være livsfarlige, skriver den svenske avisa Expressen i dag.

Den siste alarmen kom fra USA på fredag: Fem kinesiske vekstpreparater for diabetikere inneholdt ingredienser som ikke stod i innholdsdeklarasjonen på pakken.

- En kvinne fikk åndedrettsproblemer, og blodsukkerverdiene sank kraftig. Det kunne fort ha ført til bevisstløshet og hjerneskader, sier professor Bjørn Beermann ved det svenske läkemedelsverket.

Dette er noen av de farlige medisinene som er mulig å få kjøpt over nettet:

  • Psoriasispreparatet «Dødehavsekstrakt» ble markedsført som en skånsom salve uten kortison. Men den viste seg å inneholde farlig store mengder av det betennelseshemmende hormonet, og mange barn har fått store problemer.
  • Et ginsengpreparat hadde forbausende god effekt. Men grunnen til at brukerne følte seg så frisk og opplagt, var at det inneholdt en passe mengde amfetamin.
  • Et veksthormon ble solgt illegalt fra Russland. Det viste seg å være fremstilt av manneskehjerner. Det er tidligere vist at den livsfarlige sykdommen Creutzfeldt-Jacob , som er i slekt med den fryktede sykdommen kugalskap, kan smitte på denne måten.

- Også hepatitt og hiv kan overføres via medisiner som er laget på denne måten, sier Beermann, som også advarer om at selv om man kjøper vanlige legemidler med kjente navn, er det ikke sikkert at medisinen er ekte.

morten.lindboe@dagbladet.no