Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Selger Norge bit for bit

- Ikke Jonas, men Erna som er unorsk, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

UNORSK?: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener statsminister Erna Solberg (H) møter seg selv i døra når hun kritiserer Ap-leder Jonas Gahr Støre for å være unorsk. - Regjeringen legger opp til å selge Norge bit for bit, mener han. Her er Solberg på vei fra Hammerfest etter å ha lagt fram regjeringens statusrapport om nordområrdene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
UNORSK?: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener statsminister Erna Solberg (H) møter seg selv i døra når hun kritiserer Ap-leder Jonas Gahr Støre for å være unorsk. - Regjeringen legger opp til å selge Norge bit for bit, mener han. Her er Solberg på vei fra Hammerfest etter å ha lagt fram regjeringens statusrapport om nordområrdene. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet i dag tar statsminister Erna Solberg (H) til motmæle mot Aps kritikk av statsbudsjettet. Ap-leder Jonas Gahr Støre har uttalt at kombinasjonen av skattekutt til de rikeste og kutt i ytelser til de som har minst, som barnetillegget for uføretrygdede, gir en profil som er usosial og i strid med norske verdier.

Solberg mener det er Støre som er unorsk ved å ta eierskap til norske verdier, og ved å gå mot reduksjon i formuesskatten - noe Solberg mener vil tjene lokale og nasjonale bedriftseiere.

- Bryter med norsk tradisjon Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener Solberg møter seg selv i døra.

- Hun står i spissen for en regjering som legger opp til å selge Norge bit for bit. Helt siden løsrivelsen fra Sverige i 1905 har det vært en norsk politisk tradisjon for å sikre nasjonalt eierskap til naturressurser. For å sikre nasjonalt eierskap har offentlig eierskap vært nødvendig.

- Vært suksess - Og statlig eierskap har vært en suksessfaktor i norsk næringsliv, fordi vi har hatt en praktisk, ikke ideologisk tilnærming. Nå legger regjeringen opp til å bryte denne tradisjonen ved aktivt nedsalg av statlig eierskap, og det uten at staten trenger kapital! Når vi for eksempel selger Cermac, settes pengene inn på verdens børser med dårlig avkastning og uten noen strategisk bruk av pengene, sier Vedum, og fortsetter:

- Enhver finansmann mener at det er dumt å selge noe som går bra for å investere i usikre papirer. Nå er det satt i gang en prosess for å selge Statskog. Det er nesten bare utenlandske eiere som er aktuelle kjøpere. Det er veldig unorsk å selge seg ut av felles norske bedrifter.

Utenlandske eiere Han viser også til at regjeringen har sendt ut på høring et forslag om å fjerne konsesjonsplikt for å eie jord i Norge.

- Det vil bety mer utenlandsk eierskap av landarealer over tid, mener Sp-lederen.

- Solberg viser til at formuesskatten fremmer kortsiktig eierskap i norske bedrifter, og ikke langsiktig norsk og lokalt eierskap, hva sier du til det?

- Vi ser utfordringer ved formuesskatten. Kutt kan muligens ha en positiv effekt, men effekten er usikker, det sier regjeringen selv i statsbudsjettet. Det som imidlertid er sikkert, er at momsfritak for netthandel fører til tap av arbeidsplasser i norsk handel.

Fartsblind Erna - Erna har blitt fartsblind, og laget et budsjett der de som har gitt store gaver til Høyre i valgkampen, har fått mest. Så glemmer hun at det jobber 300 000 personer i handelsnæringen, sier Vedum.

NASJONALT EIERSKAP: Statlig eierskap har vært nødvendig for å sikre nasjonalt eierskap. Nå bryter regjeringen denne lange tradisjonen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Jacques Hvistendahl
NASJONALT EIERSKAP: Statlig eierskap har vært nødvendig for å sikre nasjonalt eierskap. Nå bryter regjeringen denne lange tradisjonen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling