Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selger norsk laks som om ingenting har skjedd

Kostrådene for laks i Norge endres i dag. Sjømatrådet, med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen i spissen, endrer markedsføringen i Norge, men holder tett om nyheten i utlandet.

HOLDER TETT I UTLANDET: Christian Chramer i Sjømatrådet har ikke tenkt å informere utenlandsmarkedet om at norske kostholdsråd om laks er endret. En ordknapp fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen nøyer seg med å bekrefte at hun vil følge norske kostholdsråd når hun i framtida promoverer norsk laks. Her er Chramer og Berg-Hansen sammen om å presentere tall for fiskeeksport i Tromsø, tidligere i år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.
HOLDER TETT I UTLANDET: Christian Chramer i Sjømatrådet har ikke tenkt å informere utenlandsmarkedet om at norske kostholdsråd om laks er endret. En ordknapp fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen nøyer seg med å bekrefte at hun vil følge norske kostholdsråd når hun i framtida promoverer norsk laks. Her er Chramer og Berg-Hansen sammen om å presentere tall for fiskeeksport i Tromsø, tidligere i år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag endres kostholdsrådene for laks på norske myndigheters nettsider. Helsedirektoratet og helseminister Jonas Gahr Støre bestemte seg fredag for å presisere at unge kvinner og gravide ikke bør spise mer enn to måltider fet fisk, som laks, i uka. Endringen skjer etter at Dagbladet torsdag skrev at Vitenskapskomiteens advarsel fra 2006 ble utelatt fra kostholdsrådene.

Endrer norsk markedsføring Kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Sjømatrådet, som har som oppgave å markedsføre norsk sjømat i utlandet, sier at de nå vil endre teksten på sine hjemmesider Seafood.no i tråd med de nye rådene.

- Så klart, vi kommer til å gjennomgå våre nettsider og endre teksten der det er naturlig og nødvendig, sier Chramer.

PROMOVERER LAKS: Kronprisesse Mette-Marit og næringsminister Trond Giske i Jakarta i november i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
PROMOVERER LAKS: Kronprisesse Mette-Marit og næringsminister Trond Giske i Jakarta i november i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

Men de endrer ikke informasjonen til utlandet.

- Nei. Der gjelder de enkelte lands kostholdsråd, sier Chramer.

PROMOVERER LAKS: Dronning Sonja og kong Harald besøkte Culinary Center i Warszawa og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen delte ut 200 kilo laks til vinnerne av en laksekonkurranse i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
PROMOVERER LAKS: Dronning Sonja og kong Harald besøkte Culinary Center i Warszawa og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen delte ut 200 kilo laks til vinnerne av en laksekonkurranse i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix. Vis mer

Han tror ikke at de endrede lakserådene i Norge kommer til å påvirke det internasjonale markedet.

Sjømat er Norges tredje største eksportartikkel, etter petroleum og metall. Norge solgte fisk for 51,6 milliarder kroner i fjor, av dette utgjorde laks 29,6 milliarder. Sjømatrådet er finansiert av næringa gjennom en avgift på eksport av sjømat, og har i år et budsjett på 459 millioner kroner. Bransjeorganisasjonen får god drahjelp fra det offisielle Norge. Kongeparet, kronprinsparet, statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske stiller alle opp for rådet og markedsfører norsk fisk når de er i utlandet, slik de gjør for alle store eksportnæringer. En rekke kjendiskokker, som Eivind Hellstrøm og kokkene i Flying Culinary Circus, har fått betalt for å promovere norsk laks, ifølge Christian Chramer. Siste nytt er at Erna Solbergs søster, Marine Harvest-topp Marit Solberg, fredag ble valgt til rådets styreleder.

Har diplomatstatus Det spesielle er likevel at interesseorganisasjonen er oppnevnt av Fiskeri- og kystdepartementet. Statsråd Lisbeth Berg-Hansen er generalforsamling, og Sjømatrådets ansatte har diplomatstatus og kontor ved ambassadene i 13 land. Kun Innovasjon Norge, ingen andre eksportnæringers interesseorganisasjoner har en slik posisjon, bekrefter Utenriksdepartementet. Årsaken er ifølge UD at sjømat er Norges tredje største eksportnæring, driver markedsføring for en samlet næring og er finansiert av en statlig avgift.

PROMOVERER LAKS: Statsminister Jens Stoltenberg promoverer norsk sjømat sammen med kokk Jostein Medhus i Istanbul i Tyrkia i fjor.
Foto: Kristian Skårdalsmo / SCANPIX.
PROMOVERER LAKS: Statsminister Jens Stoltenberg promoverer norsk sjømat sammen med kokk Jostein Medhus i Istanbul i Tyrkia i fjor. Foto: Kristian Skårdalsmo / SCANPIX. Vis mer

Dagbladet spurte i går fiskeridepartementet om Lisbeth Berg-Hansen vil ta med den nye maksgrensa for inntak av fet fisk i sin framtidige promovering av norsk laks. Departementet bekrefter at hun vil forholde seg til de offisielle norske kostholdsrådene.

INN I SJØMATRÅDET: Erna Solbergs søster, Marine Harvest-sjef Marit Solberg (t.v).Foto: Nina Hansen / Dagbladet
INN I SJØMATRÅDET: Erna Solbergs søster, Marine Harvest-sjef Marit Solberg (t.v).Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!