Selger norsk laks som om ingenting har skjedd

Kostrådene for laks i Norge endres i dag. Sjømatrådet, med fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen i spissen, endrer markedsføringen i Norge, men holder tett om nyheten i utlandet.

HOLDER TETT I UTLANDET: Christian Chramer i Sjømatrådet har ikke tenkt å informere utenlandsmarkedet om at norske kostholdsråd om laks er endret. En ordknapp fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen nøyer seg med å bekrefte at hun vil følge norske kostholdsråd når hun i framtida promoverer norsk laks. Her er Chramer og Berg-Hansen sammen om å presentere tall for fiskeeksport i Tromsø, tidligere i år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix.
HOLDER TETT I UTLANDET: Christian Chramer i Sjømatrådet har ikke tenkt å informere utenlandsmarkedet om at norske kostholdsråd om laks er endret. En ordknapp fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen nøyer seg med å bekrefte at hun vil følge norske kostholdsråd når hun i framtida promoverer norsk laks. Her er Chramer og Berg-Hansen sammen om å presentere tall for fiskeeksport i Tromsø, tidligere i år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag endres kostholdsrådene for laks på norske myndigheters nettsider. Helsedirektoratet og helseminister Jonas Gahr Støre bestemte seg fredag for å presisere at unge kvinner og gravide ikke bør spise mer enn to måltider fet fisk, som laks, i uka. Endringen skjer etter at Dagbladet torsdag skrev at Vitenskapskomiteens advarsel fra 2006 ble utelatt fra kostholdsrådene.

Endrer norsk markedsføring Kommunikasjonsdirektør Christian Chramer i Sjømatrådet, som har som oppgave å markedsføre norsk sjømat i utlandet, sier at de nå vil endre teksten på sine hjemmesider Seafood.no i tråd med de nye rådene.

- Så klart, vi kommer til å gjennomgå våre nettsider og endre teksten der det er naturlig og nødvendig, sier Chramer.

Men de endrer ikke informasjonen til utlandet.

- Nei. Der gjelder de enkelte lands kostholdsråd, sier Chramer.

Han tror ikke at de endrede lakserådene i Norge kommer til å påvirke det internasjonale markedet.

Sjømat er Norges tredje største eksportartikkel, etter petroleum og metall. Norge solgte fisk for 51,6 milliarder kroner i fjor, av dette utgjorde laks 29,6 milliarder. Sjømatrådet er finansiert av næringa gjennom en avgift på eksport av sjømat, og har i år et budsjett på 459 millioner kroner. Bransjeorganisasjonen får god drahjelp fra det offisielle Norge. Kongeparet, kronprinsparet, statsminister Jens Stoltenberg og næringsminister Trond Giske stiller alle opp for rådet og markedsfører norsk fisk når de er i utlandet, slik de gjør for alle store eksportnæringer. En rekke kjendiskokker, som Eivind Hellstrøm og kokkene i Flying Culinary Circus, har fått betalt for å promovere norsk laks, ifølge Christian Chramer. Siste nytt er at Erna Solbergs søster, Marine Harvest-topp Marit Solberg, fredag ble valgt til rådets styreleder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer