NED FRA 89 KRONER:  Butikken Gutta på Haugen i Oslo solgte i starten av forrige uke norske jordbær til 89 kroner per kurv. Nå har de satt ned prisen til 69 kroner per kurv. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
NED FRA 89 KRONER: Butikken Gutta på Haugen i Oslo solgte i starten av forrige uke norske jordbær til 89 kroner per kurv. Nå har de satt ned prisen til 69 kroner per kurv. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Selger norske jordbær til 69 og 89 kroner kurven

- Folk er innstilt på at det er norske jordbær de skal ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Startskuddet for den norske jordbærsesongen går denne uka og bærene er allerede å finne i enkelte butikker. Men prisen varierer.

Da butikken Gutta på Haugen i Oslo fikk inn norske bær for første gang sist mandag, var prislappen 89 kroner per kurv. Etter fire dager satte de ned til 69 kroner kurven.

- De første jordbærene er gjerne mye dyrere, men folk er innstilt på at det er norske jordbær de skal ha. Smaksforskjellen på de norske og utenlandske bærene er så stor at det er verdt å legge i en ekstra tier eller tjuekroning for smakes skyld. Vi selger ut hver dag, sier assisterende butikksjef Jan-Helge Gjerde til Dagbladet.

131 kurver er solgt til disse prisene, med jordbær fra Sande i Vestfold

- Det er jo sånn med de første bærene, for jeg må betale mye for den jeg og. Sånn er markedet, sier eier Trond Svellet til Dagbladet.

Prisindeksen På Meny kunne vi i dag finne norske jordbær til 39,90, på Sagen torg ved Lier til 48 kroner. Produsentprisen på norske jordbær var i dag 32,5 kroner for vanlig bær og 35 for typen korona, ifølge prisindeksen Grøntprodusentenes Samarbeidsråd (GPS).

- Det er markedet som bestemmer prisen. I Rogaland har de solgt jordbær fra tunnel siden 17. mai, og da var det fryktelig dyrt. Mengden bær i butikkene vil øke denne uka og i neste uke vil det nok være norske bær til alle, sier Arvid Laksesvela i GPS til Dagbladet.

PRISFORSKJELLER:  Sagen Torg har norske jordbær for første gang i dag. Her koster de norske bærene 48 kroner, på Meny kostet den i kveld 39,90. Hovedsesongen for norske jordbær starter nå og snart vil det komme mer bær i butikkene. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
PRISFORSKJELLER: Sagen Torg har norske jordbær for første gang i dag. Her koster de norske bærene 48 kroner, på Meny kostet den i kveld 39,90. Hovedsesongen for norske jordbær starter nå og snart vil det komme mer bær i butikkene. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Våren har i år vært så kald at hovedsesongen har latt vente på seg. Men den starter nå. Og så får vi se hvordan det går.

- Akkurat nå ser det ut til å bli en lang jordbærsesong, men det trodde vi i fjor også, og da ble det så fryktelig varmt at sesongen nesten var over før den kom i gang, sier Laksesvela til Dagbladet.

#Send bilder av landets jordbærpriser på MMS til 2400 eller mail til 2400@dagbladet.no! Eller med #dagbladet.

Den lange sesongen Det er tross alt snakk om finmotorikk med disse bærene. Det skal en riktig mengde sol, regn og varme til for å få til det perfekte bæret, i det ganske land med sitt uforutsigbare vær.

- Det vi har nå er veldig eksklusivt og gjerne dyrere å produsere fordi det er dyrket i tunnel. De tidligste strøkene med friland begynner å plukke denne uka, men det er en del produksjon fra tunnel som er ute på markedet. Noe går til restauranter, de beste butikkene eller lokale utsalg, sier Seniorkonsulent Pernille Rød Larsen i Norsk Gartnerforbund til Dagbladet.

Hun sier toppsesongen for norsk bær først kommer i juli.

 - Men nå vil det bli mer og mer i butikkene. De tidligste områdene kommer i gang nå. På noen gode butikker i Vestfold kan du finne jordbær fra friland denne uka, så sprer det seg rundt i landet etterpå, sier Rød Larsen.