Selger nummer

Populære jenter skifter mobilnummer ofte - for å unngå tekstmeldinger fra gutter de ikke liker. Mobilnummer er nemlig blitt salgsvare i skolegården.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at jentene bare gir fra seg mobilnummeret til en liten krets som de ønsker å utveksle tekstmeldinger med, er det ingen garanti mot meldinger fra gutter de ikke vil ha kontakt med. For interesserte gutter vet råd: Illojale medlemmer av jentenes «mobilkrets» selger nemlig nummeret videre til gutter som vil komme i kontakt med jentene. Dette kom fram under en konferanse om mobilkultur i Oslo i går. På konferansen - som ble arrangert av Telenor - var forskere fra USA, England, Italia, Sverige og Norge til stede.

Sexvitser

Den finske forskeren Pirjo Rautanainen er blant dem som har jobbet med mobilkultur. Hun har undersøkt finsk ungdoms mobilvaner i perioden 1997- 2000. Rautanainen har samlet 5000 tekstmeldinger for å kartlegge hvilke tanker tenåringene formidler til hverandre via displayet på mobiltelefonen. - Stort sett er det hyggelige meldinger det er snakk om. Men rasisme og grove sexvitser forekommer, sier Rautanainen. Både i Finland og i Norge har så godt som alle tenåringer mobiltelefon. - Vi prøvde å komme i kontakt med ungdommer som ikke har mobil, men det var vanskelig. De få vi fant, viste seg å ha lånt mobiltelefonen av foreldrene sine.

Større appetitt

Temaet for konferansen var sosiale konsekvenser av mobiltelefoni. Konklusjonene var merkelig entydige, på tross av kulturforskjeller. I alle land forskerne hadde undersøkt, fra Norge til Namibia, var mønsteret omtrent det samme. Stikk i strid med det man antok på forhånd, har ikke bruken av mobiltelefon noe særlig med kjønn eller sosial status å gjøre. Kvinne som mann, fattig som rik bruker dingsen med stadig større appetitt.

- Ikke statussymbol

- Mobiltelefonen er ikke lenger et statussymbol, men et tegn på likhet og integrasjon i samfunnet, uttalte den italienske forskeren Leopoldina Fortunati. Jan Garnert fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm undret seg over hvorfor Norge og Sverige både hadde høyest telefondekning i verden på 1890-tallet og høyest mobildekning hundre år etter. Ingen våget å si at det kanskje er fordi vi er så få og bor så spredt. tore.neset@dagbladet.no

JENTEJAKT : Gjennom tekstmeldinger forsøker gutter å komme i kontakt med jenter - og betaler gjerne for å få fatt i riktig nummer.