Selger olje til krigsmotstandere

IS-regnskap funnet i beslaglagte datamaskiner.

KONTROLL OVER OLJEOMRÅDER:  En IS-kolonne i byen Tel Abyad 4. mai i år i den olejrike nordøstlige delen av Syria.Foto: IS-hjemmeside/ AP/NTB Scanpix.
KONTROLL OVER OLJEOMRÅDER: En IS-kolonne i byen Tel Abyad 4. mai i år i den olejrike nordøstlige delen av Syria.Foto: IS-hjemmeside/ AP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA har etter et kommandoangrep mot IS (Den islamske staten)  i Syria sikret seg detaljert innsikt i terrorbevegelsens økonomi.

Etter alt å dømme smugler IS olje for 10 millioner dollar i måneden.

Det har vært mange rykter om IS' inntekter særlig fra olje, og beløp på mellom en og tre millioner dollar i måneden har vært nevnt. Men dette er bare spekulasjoner, sier tjenestemenn til TV-kanalen NBC.

Smugling av olje til Tyrkia er kjent som en av IS' inntektskilder, men IS gjør også forretninger i Syria og Irak., inkludert til det syriske regimet som de kriger mot.

Ifølge nye amerikanske beregninger har IS for tiden månedlige inntekter på mellom 8 og 10 millioner dollar.
Fant datamaskiner
Opplysningene er samlet inn i forbindelse med en militæraksjon i Syria for to måneder siden, da Abu Sayyaf, som hadde ansvaret for oljeforretningene, ble drept.

Hans kone ble arrestert, og det ble tatt beslag i flere datamaskiner.

- Før Abu Sayyaf-aksjonen hadde vi ingen reell idé om hvor mange penger de tjente på smugling, sier en av kildene til NBC.

IS har store utgifter, blant annet til lønn til krigerne og økonomisk hjelp til deres familier.

Men inntektene er blitt mindre siden den USA-ledede koalisjonen innledet sine flyangrep for et år siden.

(NTB-Ritzau).


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer