Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selger organer fra henrettede kinesere

Karolinska institutet i Sverige i samarbeidsskandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det medisinske universitetet Karolinska institutet samarbeider nært med flere kinesiske universiteter, som tjener millioner på å selge og transplantere organer fra henrettede fanger, skriver Dagens Medicin.

Blant disse universitetene er Beijing University og Fudan University, som Karolinska institutet inngikk samarbeid med i 2005.

Gjennom selskapet Beijing International Medical Support Network Centre markedsføres og selges organtransplantasjoner. Sykehuset, som nesten utelukkende satser på å tiltrekke seg potensielle utenlandske pasienter, eies og drives av KIs samarbeidspartner Beijing University.

Oppgir det selv

På selskapets engeslkspråklige hjemmesider skal selskapet, ifølge Dagens Medicin, selv oppgi at de selger organer fra henrettede.

«Q: Do the organs come from alive or dead donors?»

«A: The donor organs come from people that are executed in China».

Da Dagbladet.no søkte på hjemmesiden var det ikke mulig å finne igjen dette spørsmålet og svaret. Men her kan du se en kopi av den opprinnelige siden.

SVARET BORTE: Ifølge Dagens Medicin var det sykehuset i Beijing som selv oppga at organene kom fra henrettede kinesere. Da Dagbladet.no var inne på siden var svaret borte FAQ-seksjonen. Faksimile: www.bek-transplant.com
SVARET BORTE: Ifølge Dagens Medicin var det sykehuset i Beijing som selv oppga at organene kom fra henrettede kinesere. Da Dagbladet.no var inne på siden var svaret borte FAQ-seksjonen. Faksimile: www.bek-transplant.com Vis mer

Innrømmelse i fjor

Såkalt «transplantasjonsturisme» har økt kraftig Kina de siste årene. På hjemmesiden til Beijing International Medical Support Network Centre går det frem at du i løpet av en uke eller en måned kan få et nytt organ, og at hotellrom i alle prisklasser kan ordnes.

I 2004 anslo Amnesty International at rundt 3400 mennesker ble henrettet i Kina. Menneskerettighets-organisasjonen mener dødstallene kan være langt høyere.

Myndighetene i landet har aldri villet bekreftet handel med organer fra henrettede fanger.

Først i fjor kom det en innrømmelse - om en uoffisiell - fra kinesisk side.

- Da, for første gang, erkjente visehelseminister Jie Fu Huang blant annet at det forekommer at organer tas fra henrettede fanger og at det gjøres i ganske stor skala, det handler om tusentalls organ hvert år, sier professor i transplantasjonskirurgi Carl-Gustav Groth til Dagens Medicin.

Ifølge han ble det bare i 2005 gjennomført 3500 levertransplantasjoner i Kina. Nesten samtlige organer kommer fra henrettede fanger,

Beijing International Medical Support Network Centre oppgir at de hvert år gjennomfører 270 levertransplantasjoner og 250 nyretransplantasjoner til en verdi av 337 millioner norske kroner.

image: Selger organer fra henrettede kinesere

Skal undersøke

Etter avsløringen i Dagens Medicin sendte det anerkjente svenske universitetet ut en pressemelding hvor de tok avstand fra uetiske organtransplantasjoner.

Til avisen Expressen sier forskningsdekan og ansvarlig for internasjonalt samarbeid ved Karolinska institutet at de frem til nå har stolt på forsikringene de har fått fra sine kinesiske samarbeidspartnere.

- Vi har hatt kontakt med våre kontaktpersoner innenfor ledelsen i på de respektive universitetene. De nekter for å ha noe med dette å gjøre. Nå som vi har fått flere detaljer fra artikkelen i Dagens Medicin følger vi opp dette og vil finne ut den nøyaktige relasjonen mellom sjukehuset og universitetene, sier Jan Carlstedt Duke til Expressen.

<B>LAGRET KOPI: </B>Et søk etter lagrede nettsider viser den originale spørsmål-svar-siden fra bek-transplant.com.
<B>AVSTAND: </B>En politimann signaliserer til reportere at de skal holde avstand når det gjøres klart til henrettelse i Xian. Bildet er fra 1996.
<B>TROR DET ER FLERE: </B>Amnesty International tror flere tusen blir henrettet i Kina hvert år. Anslaget fra 2004 var på 3400 henrettede. Dette bildet er fra en video som Harry Wu filmet og viser to kinesere rett før dødsstraffen blir gjennomført.
<B>OFFENTLIG HENRETTELSE: </B> Wong Tin-soong fra Hong Kong og andre menn dømt for narkotikaforbrytelser ble ført til stadion i Shenzhen hvor dødsstraffen ble offentlig kunngjort 15. august 1996.