Selger planter som skader norsk natur

Norske hagesentre selger svartelistede planter som lupin og rynkerose.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Planter som står på den norske svartelista over fremmede, invaderende arter som truer det norske biologiske mangfoldet. Likevel selges de på norske hagesentre.

Under en rundtur til norske hagesentre fant Miljøjournalen både høyrisiko-plantene rynkerose, platanlønn og lupin flere andre arter som myndighetene ser på som problematiske.

Hageplante lupin kan ses i veigrøfter over hele landet. Den er vakker, men i likhet med de andre svartelista plantene, fortrenger den norsk fauna der den slår rot. Ved lakseelva Gaula i Sør-Trøndelag er de blitt så mange at de er i ferd med å fortrenge en truet, norsk billeart.

- Hagesentrene må slutte å selge invasive fremmede planter med én gang. Fremmede arter står for en stille revolusjon i norsk natur, og den skjer med rakettfart, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for Naturforvaltning (DN) til Miljøjournalen.

Det er ett år siden DN gikk ut og ba bransjen slutte å selge de ti mest fryktede plantene, men ingenting har skjedd.

Flere forhandlere innrømmer overfor bladet at bransjen kan gjøre mer.

-Vår interesse er å dyrke planter og blomster som er tilpasset norsk klima. Vi ønsker ikke å skade naturen, sier generalsekretær Jon Røine i Norsk Gartnerforbund til bladet.

Han avviser ikke fjerning av plantene fra gartneriene, men etterlyser mer styring fra myndighetenes side. Selv den nye Naturmangfoldloven er ikke sterk nok til å forby import av de skadelige grønne vekstene. DN ba i sin høringsuttalelse om at de fremmede artenes innvirkning på det biologiske mangfoldet skulle vurderes ved all import og utsetting, men slik ble det ikke.