BORT MED LUKSUS: Noe av det første Andres Manuel Lopez Obrador gjorde etter valgseieren, var å love og selge Mexicos presidentfly. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BORT MED LUKSUS: Noe av det første Andres Manuel Lopez Obrador gjorde etter valgseieren, var å love og selge Mexicos presidentfly. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Selger presidentflyet - satt værfast i timevis i rutefly

Mexicos nyvalgte president nekter å gi opp planen om å selge landets presidentfly. Nå får han kritikk for å være for jordnær.

Etter en valgkamp hvor han lovte å bekjempe landets grove kriminalitet og omfattende korrupsjonsproblemer, gikk Andres Manuel Lopez Obrador seirende ut av det meksikanske presidentvalget tidligere i sommer.

Som kandidat for venstrekoalisjonen Junto Haremos Historia vant Obrador mange stemmer på å snakke om hvordan han vil gjøre livene til vanlige meksikanere bedre.

Han lovte at myndighetene ikke skal bruke mer penger enn de er nødt til.

Noe av det første han gjorde etter valgseieren, var å love og selge Mexicos presidentfly. Det ble levert for to år siden, etter å ha blitt bestilt i 2012, og skal ha kostet så mye som 218,7 millioner dollar - over 1,7 milliarder kroner, skriver BBC.

Et unødvendig pengesluk, mener Obrador, som heller vil fly vanlige rutefly.

Og på torsdag fikk den nyvalgte presidenten, som tiltrer 1. desember, føle på kroppen hvordan det er.

Sju timer venting

På vei tilbake til Mexico City etter et arrangement i Huatulco, sør i Mexico, fikk ikke flyet han var om bord lov til å lette. Grunnen var kraftig regn i den meksikanske hovedstaden.

Obrador og hans medpassasjerer satt om bord flyet i tre timer, før de ble bedt om å forlate flyet og gå tilbake til terminalen. Der måtte de vente i ytterligere fire timer før flyet fikk lov til å ta av, skriver Voice of America.

Flyturen fra Huatulco til Mexico City tar en drøy time, ifølge nettstedet, som skriver at selv presidentfly ikke hadde fått lov til å ta av under slike forhold.

Men presidentflyet Obrador vil selge, ville ha fått lov til å ta av tidligere. De blir nemlig prioritert ved landing, og ville trolig ha spart den nyvalgte kommende presidenten noen timer med venting.

- Dødd av skam

Obrador selv sa til journalister om bord i flyet og på flyplassen at hendelsen ikke har fått ham til å endre mening. Presidentflyet skal selges.

- Jeg ville ha dødd av skam hvis jeg hadde brukt et så luksuriøst fly i et land med så mye fattigdom. Jeg kommer ikke til å endre mening på grunn av dette. Jeg skal aldri sette min fot om bord i presidentflyet, sa Obrador til pressen.

I 2016 beskrev Mashable presidentflyet som verdens mest moderne og effektive fly, som brukes av en verdensleder.

Flyet skal være i stand til å fly i 20 timer i strekk og har plass til 250 passasjerer. I tillegg er det en privat og svært luksuriøs presidentsuite om bord flyet.

Saken om den værfaste Obrador har fått mye oppmerksomhet i Mexico.

«Unormalt»

Men ikke alle reagerer positivt på den nyvalgte presidentens lovnader om flysalg.

Blant dem som reagerer negativt på Obradros lovnader om salg, er Mexico City-innbyggeren Alejandro Aguilar.

- Jeg mener at hvis flyet allerede er blitt kjøpt, så bør han bruke det, sier Aguilar, ifølge BBC.

Og legger til at det er «unormalt» for presidenter å være så jordnære.

Andre mener at Obradrors planlagte flysalg mest av alt er symbolpolitikk.

- Hvordan kommer han til å reise når han skal delta på internasjonale arrangementer? spør Arturo Miranda seg.

Koster en milliard

Og det er ting som kan tyde på at å selge presidentflyet kan være økonomisk mindre lønnsomt enn antatt.

Da Obrador, da opposisjonspolitiker, i 2016 gikk ut mot presidentflyet, svarte regjeringa at det ville bety et betydelig økonomisk tap å selge flyet så kort tid etter at det ble kjøpt.

128,2 millioner dollar - over en milliard kroner - regnet myndighetene seg fram til da, ifølge Mashable.

Men 1. desember blir Obrador offisielt Mexicos president, og kan selge flyet hvis han vil.

Det er for øvrig ikke den eneste luksusen han velger å gi fra seg når han inntar presidentkontorene.

Obrador har planer om å gjøre om det meksikanske presidentpalasset til et kultursenter. Selv ønsker han å bo et annet, mer beskjedent hjem. Obrador vil også kutte sin egen lønn, skriver BBC.

SOLDATER: Donald Trump vil ikke vente med grensekontrollen til muren er bygd. Nå skal det settes soldater på grensa til Mexico. Video: CNN Vis mer