Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Selger seg for 200 kroner i Oslos gater

Politiaksjon hindret ikke prostitusjon i Oslos gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet gikk for en måned siden til storaksjon mot det nigerianske prostitusjonsmiljøet i Oslo.

Under operasjonen, som ble kalt Benin, pågrep politiet i Oslo hele 76 personer med tilknytning til det nigerianske prostitusjonsmiljøet. Nå strømmer jentene ut igjen.

- Markedet har ikke forandret seg så mye etter denne operasjonen. Men litt færre nigerianere har det blitt, sier leder for Prosenteret i Oslo, Liv Jessen til Dagbladet.

Miljøet er preget

Jessen mener det enda er litt tidlig å si hvilke følger dette vil få for de prostituerte.

- Hele miljøet er jo preget av dette nå. Når politiet slår til med en slik operasjon, gir det et signal til miljøet om at politiet er aktive. Men hvor mye dette har å si på sikt, er umulig å si.

• Les også: - Sendte millioner fra Oslo-prostitusjon til utlandet

Oslo-politiets STOP-gruppe mot trafficking består av 12 politispanere som siden nyttår har jobbet intensivt. De antar at det er nærmere 1500 prostituerte i hovedstaden, av 2500 på landsbasis. En tredjedel av disse, eller rundt 500 prostituerte jobber på gata i Oslo. 70 prosent er av utenlandsk opprinnelse.

ORGANISERTE: Dagbladet kom i går kveld i kontakt med disse jentene fra Romania. De har vært her i to måneder og kan fortelle at «suging og puling koster 500 kroner». Foto: Torbjørn Grønning, Dagbladet
ORGANISERTE: Dagbladet kom i går kveld i kontakt med disse jentene fra Romania. De har vært her i to måneder og kan fortelle at «suging og puling koster 500 kroner». Foto: Torbjørn Grønning, Dagbladet Vis mer

- Vi har tatt en god del, men mange av de nigerianske prostituerte er tilbake på gata, sier seksjonssjef for organisert kriminalitet i Oslo politi, Øyvind Nordgarden.

Det skal være mellom 400-500 nigerianske prostituerte i Oslo. Hva som nå vil skje med nigerianerne som nå ikke har noen bakmenn å forholde seg til, er usikkert.

- En god del fortsetter nok i jobben. Vanligvis går 50-60 prosent av pengene til bakmennene. Nå tjener de kanskje alt selv, sier Nordgarden.

200 kroner

Kvinnene befinner seg ofte i aldersgruppen 20-25 år. Men det finnes også eksempler på jenter helt nede i 18-19 års alderen. Både de nigerianske prostituerte og de fra Øst-Europa bor i små leiligheter sammen med 4-5 andre prostituerte fra samme land.

Tradisjonelt har man sett en økning i antall prostituerte i sommermånedene i Oslo. Men dette har endret seg litt de siste åra.

- De nigerianske har forskjøvet konkurransen. Markedet er nå overmettet. Det er for mange prostituerte i forhold til kunder, sier Nordgarden.

Politiet har også jobbet intensivt mot de såkalte massasjeinstituttene. Det har, ifølge politiet, ført til at en rekke institutt er lagt ned, mens andre har begynt å drive «lovlig» virksomhet.

image: Selger seg for 200 kroner i Oslos gater

- Vi regner nå med at det bare er tre-fire institutter igjen, sier Nordgaren.

Når markedet er fylt, dumpes prisene. Prisene for en tur med en prostituert varierer som regel mellom 500-800 kroner.

- Noen ganger helt ned til 200 kroner om dette skjer på dagstid, sier Nordgarden

Nå har de utenlandske, og spesielt de nigerianske, tatt over markedet fra de norske. Mye av det utenlandske innslaget er godt organisert med bakmenn.

- De øst-europeiske har ofte synlige halliker som forteller hva de skal gjøre. De samler inn penger og holder overoppsyn. De nigerianske har en mer flat struktur, hvor hallikene er mer usynlig. De er ofte familieorganiserte, eller er organisert av en kvinne, kalt en «madam» som organiserer og samler inn penger. De norske driver mye for seg selv, sier Nordgarden.

I Oslo i 2007 var 21 prosent av de prostituerte norske, mens 79 prosent var utenlandske.

Mens tendensen i Europa er at mer av gatemarkedet flytter inn, ser vi ikke dette i Norge, tvert imot har gateprostitusjonen økt noe siste året. Dette kan skyldes at den største utenlandske grupperingen, nemlig de nigerianske fortrinnsvis jobber på gata.

- Mer lukket

Dagbladet snakket i går med en mann som av politiet kobles til hallikvirksomhet. Han er villig til å la seg intervju under forutsetning av anonymitet.

Mannen bekrefter at det er for mange prostituerte i Oslo i forhold til antall kunder.

- Enkelte grupperinger, som de nigerianske, har dumpet prisene, sier han.

- Vi vet at politiet har holdt oversikt over enkelte miljøer, men det er alltid et marked uansett. Selv om de prostituerte må flytte mer rundt, er det alltid nye leiligheter å få tak i, sier han.

Ifølge mannen er det en avventende holdning til hva som skjer når det blir forbud mot kjøp av sex.

- Vi får se hva som skjer, men jeg tror ikke markedet blir mindre. Det flyttes bare innendørs og blir mer lukket, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!