DRØMMER OM MAKT: - Jeg tror på Stortingsplass. Da er kravet at vi får beholde sykehuset i Kristiansund, sier Steinar Wiik Sørvik som er toppkandidaten til protestpartiet Nordmørslista.  Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DRØMMER OM MAKT: - Jeg tror på Stortingsplass. Da er kravet at vi får beholde sykehuset i Kristiansund, sier Steinar Wiik Sørvik som er toppkandidaten til protestpartiet Nordmørslista. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Valg 2017

Selger seg for sykehuset

Advokat Steinar Wiik Sørvik tror han kommer på Stortinget, og at Nordmørslista havner på vippen. Han selger seg til høystbydene - Erna eller Jonas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSUND (Dagbladet): - Erna eller Jonas? Det betyr ingenting! Den som først av dem, garanterer at sykehuset i Kristiansund skal bestå, vil få min stemme på Stortinget, konstaterer Steinar Wiik Sørvik.

Når stemmene etter Stortingsvalget er talt opp, kan Steinar Wiik Sørvik og hans protestparti – Nordmørslista – utgjøre den store forskjellen, tror han.

Advokaten er kjent fra en rekke profilerte rettssaker, men nå vil han på Stortinget. Som toppkandidat for protestpartiet Nordmørslista. Wiik Sørvik og Nordmørslista gir blanke i hvem som vinner valget.

Forsvarsadvokat Steinar Wiik Sørvik fra Kristiansund er førstekandidat på den lokale Nordmørslista, og har tro på å bli stortingsmann. Et av målene er å redde lokalsykehuset i Kristiansund. Vis mer

- På vippen

- For oss handler dette om framtida. Politikerne har svikta Nordmøre som region og Kristiansund som by. Vi går til valg, for å bevare sykehuset.

- Akkurat nå vipper det begge veier. Vi kan komme på vippen, og da selger vi oss til den som garanterer at sykehuset i Kristiansund vil bestå som et fullverdig sykehus, sier Wiik Sørvik.

Nordmørslista består av alt fra gamle sosialister til besteborgere. De har en ting felles:

Kampen for at Nordmøre med sine 61.000 innbyggere skal få beholde sykehuset.

- Politisk er det ikke store forskjellen om Solberg eller Støre blir statsminister. De og partiene deres har sveket Nordmøre. Får vi like mange stemmer som ved Fylkestingsvalget i 2015, ja da har vi alle sjanser for å få siste mandatet i Møre og Romsdal, sier Steinar Wiik Sørvik

- Sviket

- Vi selger oss til høystbydende. Vår drøm, som ikke er urealistisk, er at de to blokkene hver får 84 representanter – og at jeg kommer på vippen. Da er ikke slaget om sykehuset over, sier Steinar Wiik Sørvik.

Nordmørslista fikk 8,2 prosent av stemmene ved fylkestingsvalget i Møre og Romsdal for to år siden. Ingen meningsmålinger klarte da å fange opp raseriet blant velgerne i Kristiansund og på Nordmøre, etter at politikerne bestemte å legge ned sykehuset.

- Raseriet i Kristiansund og regionen er enorm. Folk er forbannet. De stoler verken på Høyre eller Arbeiderpartiet. Vi føler oss rett og slett forrådt!

- Jens Stoltenberg og hans regjering kunne gjort grep da de hadde makta. Da Bent Høie ble helseminister gjorde han vennene sine i Molde til lags, og Nordmøre ble utsatt for et svik, sier Wiik Sørvik.

Aarebrot skeptisk

Professor Frank Aarebrot er i tvil om Wiik Sørvik kommer på tinget.

- Jeg har vondt for å tro at de klarer det. Men får Nordmørslista siste mandatet, tror jeg det blir som med Aune-lista fra Finnmark i 1989. Anders Aune ble fullstendig oversett av de andre partiene, sier professoren.

TROR IKKE: - Professor Frank Aarebrot tror ikke Nordmørslista vil få innflytelse. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN

Portrett, Magasinet
TROR IKKE: - Professor Frank Aarebrot tror ikke Nordmørslista vil få innflytelse. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Portrett, Magasinet Vis mer

Men selv om ikke Frank Aarebrot har tro på politisk suksess for Nordmørslista, er stemningen på partikontoret i gågata i Kristiansund høy.

Bare mens Dagbladet er på besøk, hagler det inn med meldinger på mobiltelefonen til Wiik Sørvik.

- Det er nordmøringer som har vært og forhåndsstemt. De tar bilder av lista vår – som de har lagt i urna. Det ser bra ut. Jeg har vel fått rundt 200 snap. Får vi 50 prosent av stemmene i Kristiansund by – i 2015 – fikk vi 57 prosent av stemmene i byen.

- Stå på!

Og når Wiik Sørvik beveger seg ut fra partikontoret og tar plass på en av benkene i gågata i Kristiansund, får han ikke sitte i fred. Unge som gamle. Kvinner og menn kommer med godord.

Jens Tønder har akkurat vært og forhåndsstemt:

POPULÆR: Jens Tønder støtter Steinar Wiik Sørvik (t.h.) og har allerede levert stemmeseddelen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
POPULÆR: Jens Tønder støtter Steinar Wiik Sørvik (t.h.) og har allerede levert stemmeseddelen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Stå på! Dere fikk min stemme, sier nordmøringen som for fire år siden flyttet hjem fra Trondheim.

Tønder forteller at han tidligere alltid har stemt borgerlig. Men nå var han ikke i tvil.

En dame kommer bort og vil ha hjelp, slik at hennes eldre mor som sitter i rullestol kan få transporthjelp, slik at hun kan stemme på protestpartiet.

- Mamma vil stemme. Hun er som oss andre lei politikere som bare prater og prater. Her på Nordmøre trenger vi at noen taler vår sak på Stortinget, fastslår kvinnen.

Støres lynvisitt

Mens Steinar Wiik Sørvik og hans «hær» av sinte nordmøringer er på jakt etter stemmer, kommer Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre ruslende nedover gågata. Han er på en lynvisitt for å sanke stemmer.

Statsministerkandidaten kom med morgenflyet fra Gardermoen. En god time i byen, før han og et nesten fullverdig pressekorps fra hovedstaden skal haste videre i tre helikoptre fra Nordmøre til Sogn og Fjordane og Florø.

Advokaten roper til ham, og Støre anført av politifolk i sivil, med NRK, TV2, NTB, Aftenposten og VG på slep, stopper opp.

INGEN LOVNADER: Jonas Gahr Støre ville ikke diskutere sykehus med Steinar Wiik Sørvik. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
INGEN LOVNADER: Jonas Gahr Støre ville ikke diskutere sykehus med Steinar Wiik Sørvik. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

De hilser høflig på hverandre. Men Ap-lederen er ikke særlig interessert i en på sparket-debatt om sykehusstriden med advokaten.

- Dette er en region med store muligheter, kommer det fra Støre.

- Katastrofe

- Sykehuset vårt har 800 arbeidsplasser. Vi har 24 prosent av befolkningen i Møre og Romsdal. I dag har vi 15 prosent av de statlige arbeidsplassene i fylket. Blir sykehuset lagt ned står vi igjen med ned mot fem prosent av de statlige arbeidsplassene. Det vil være en katastrofe for hele regionen, sier Steinar Wiik Sørvik.

- Støre ville ikke diskutere sykehuset. Men det er sykehuset, og ikke noe annet dette valget dreier seg om, for oss fra Nordmøre.

Gjennomsnittsberegningen fra nettstedet Pollofpolls viser at andelen som kunne tenke seg å stemme på «andre» partier har steg fra 1,8 prosent i mai til 2,2 i august.