SELGER SEG UT: Ap-leder Jonas Gahr Støre varsler at han nå vil selge aksjene som familieselskapet Femstø AS har i to boligprosjekter i Oslo sammen med blant annet Stein Erik Hagen og Tove Kvammen Midelfart.   Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SELGER SEG UT: Ap-leder Jonas Gahr Støre varsler at han nå vil selge aksjene som familieselskapet Femstø AS har i to boligprosjekter i Oslo sammen med blant annet Stein Erik Hagen og Tove Kvammen Midelfart.   Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Ap-Jonas innrømmer manglende kontroll med boligprosjekter:

Selger seg ut etter Dagbladet-avsløring

Først forsvarte Ap-lederen eierskapet. Nå selger Jonas Gahr Støre seg ut av boligprosjektene på Ensjø likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-leder Jonas Gahr Støre har måttet tåle kritikk for boligprosjektene han eier på Ensjø de siste ukene.

Først forsvarte han sin rolle i prosjektene, som eies sammen med blant annet Stein Erik Hagen og Tove Kvammen Midelfart.

Nå gjør han vendereis - og selger seg ut av begge prosjektene.

–Som følge av de forholdene Dagbladet har påpekt og at det er vanskelig for meg å følge opp prosjektene tett og direkte, har jeg satt i gang en prosess for å selge Femstøs eierandeler i byggeprosjektene, skriver Støre i en epost til Dagbladet.

I dag kan Dagbladet nemlig avsløre at flertallet av bedriftene som jobber på boligprosjektet Grenselunden ikke har noen sentral tariffavtale, eller organiserte ansatte.

Visste ikke

Tre entreprenører opplyser også at de bruker bemanningsbyrå, og flere av arbeiderne har såkalte «løsarbeiderkontrakter» eller nulltimerskontrakter, som altså gir fast ansettelse uten garantilønn.

Støre har uttalt seg svært kritisk om denne typen kontrakter tidligere.

Nå selger han seg ut av både Grenselunden-prosjektet og byggingen på nabotomta Fyrstikkalleen 17, som foreløpig ikke er påstartet.

BYGGEPROSJEKT:  Byggeprosjektet Grenselunden ligger i Grenseveien 97 på Ensjø/Helsfyr i Oslo.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BYGGEPROSJEKT:  Byggeprosjektet Grenselunden ligger i Grenseveien 97 på Ensjø/Helsfyr i Oslo.  Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Han sier han ikke var klar over forholdene på byggeplassen, og er overrrasket. Den manglende kontrollen skyldes at Støre-selskapet Femstø AS kun eier tre prosent av aksjene, forklarer han.

–Det gjør at vi ikke er engasjert i prosjektets løpende drift og utvikling, skriver Støre i en epost til Dagbladet.

–Hva er mest alvorlig av funnene til Dagbladet?

–Det mest alvorlige er det spørsmålet som jeg har løftet høyt på den politiske dagsorden, at så få er organisert. Organisasjonsgraden i Norge er på vei ned, og i noen bransjer, som i byggenæringen i Oslo, er den nå trolig under 20 prosent. Utviklingen med mer innleie og usikre ansettelseskontrakter er også noe som bekymrer oss i Arbeiderpartiet. Derfor har vi foreslått å doble fagforeningsfradraget og stramme inn på regelverket for innleie, sier Støre.

Må møtes med politikk

Han understreker at prosjektledelsen har forsikret ham om at regelverket i ikke er brutt på arbeidsplassen, men sier saken Dagbladet omtaler demonstrerer at byggebransjen har strukturelle utfordringer som må møtes med politikk.

Han synes det er trist at atypiske ansettelser har bredt om seg i byggebransjen.

–Derfor har Arbeiderpartiet tatt til orde for å stramme inn regelverket og rydde opp i en bransje som har utviklet seg i negativ retning. Dette har høy prioritet for oss. Jeg er engasjert i å sikre seriøsitet og ordnede forhold i bygg- og anleggsbransjen og vil videreføre den politiske jobben med å bidra til orden og seriøsitet i norsk arbeidsliv, slik jeg varslet både på Aps landsmøte i april og på LO-kongressen i mai, skriver Støre i eposten.