Selger sex over hele Norge

Norske og utenlandske jenter er handelsreisende i sex. På et norskeid nettsted tilbyr vel 80 jenter sine tjenester - og før jul vil 34 byer og tettsteder få besøk. Ifølge eksperter er Internett blitt det nye, skjulte sexmarkedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ser at nettet blir mer og mer brukt til sexformidling. Det er lettere å skjule virksomheten på nettet, og så er det billigere enn tradisjonelle annonser, sier leder Liv Jessen ved PRO-sentret til Dagbladet.

Det norske nettstedet har vært operativt siden midten av august. I alt 63 jenter, ett par og to transseksuelle har lagt ut bilder av seg selv. Rundt 80 jenter er registrert med hvor de oppholder seg. Dette omfatter hele Norge - unntatt Finnmark og Aust-Agder.

- Jeg har en leilighet hvor jeg tar imot kunder. Prisen for et samleie er 1500 kroner. De fleste kundene er forretningsmenn, og enkelte bryr seg overhodet ikke om prisen, sier «Anita» til Dagbladet.

Hun er en av dem som annonserer på nettstedet. «Anita» reiste noe rundt tidligere, men har nå fast tilholdssted i en av de store byene.

- Pengene drev meg

Kvinnene har private leiligheter, men tar også inn på hotell for å selge sex andre steder enn der de bor. Det er ikke unormalt at de får besøk av seks- sju menn hver kveld, og antall henvendelser kan på «gode dager» være opp mot 50, hevder jentene.

«Linn» er den soleklart mest aktive, og som Dagbladets oversikt viser, reiser hun innom nesten 30 steder over hele landet. På de tre månedene før jul tar hun jobber i Tynset, Porsgrunn, Verdal, Sarpsborg, Mo i Rana og Førde.

- Jeg har vært her til og fra i flere år. Det var pengene som drev meg til Europa, men når jeg først skal selge sex, er Norge et bra sted å være, sier en av de andre kvinnene på lista. Hun har vært i flere av byene på lista.

Liv Jessen forteller at de har registrert en økende reisevirksomhet blant de prostituerte de siste par åra.

Norske høyt i kurs

I annonsene, der jentene viser seg fram med utfordrende bilder, beskriver de seg selv og hva de tilbyr av tjenester. Du kan blant annet velge mellom blondiner, tvillinger, thaijenter, spanske eller danske jenter.

Ingen av jentene skriver direkte at de selger sex. I annonsene tilbyr de erotisk massasje, eskorteservice og striptease. Dagbladet har imidlertid snakket med en rekke av jentene som betaler for å annonsere på nettstedet. De bekrefter at det foregår sexsalg, men at de ikke snakker for alle som annonserer på siden.

En av jentene hevder at hun tar forskjellige priser - avhengig av om det er en fast kunde eller ikke. Prisen for ei hel natt varierer mellom 5000 og 7000 kroner.

- Norske jenter står høyt i kurs, fordi flertallet av dem som annonserer på siden er av utenlandsk opprinnelse, forklarer «Anita».

Strammet inn loven

I lang tid har politiet og myndighetene arbeidet med å avdekke sexsalg på Internett. 11. august 2000 ble straffeloven strammet inn. Dagbladets kilder i politiet mener det er vanskelig å avdekke videreformidling av sexsalg på nettet, ettersom de fleste skjuler seg bak annonser der det tilbys massasje eller striptease.

Politiadvokat Sven Røer ved Oslo politidistrikt sier at den såkalte hallikparagrafen i straffeloven er forandret. I straffelovens paragraf 202 er det nå lagt inn et avsnitt der det heter at «Den som i offentlig kunngjøring utvetydig tilbyr, formidler eller etterspør prostitusjon, straffes med bøter eller fengsel i inntil 6 måneder».

Det betyr at påtalemyndigheten nå kan reise tiltale mot organisasjoner eller nettsteder der det formidles sexsalg.

- Kriteriet er at vi må bevise at det blir solgt sex. Vi har imidlertid litt av de samme problemene med slike Internett-steder som med massasjeinstitutt: Ingen vil si at det selges sex, sier politiadvokat Røer til Dagbladet.

Politiadvokaten sier at dersom politiet kommer fram til at jentene på nettstedet selger sex, så kan nettstedet rammes av straffelovens paragraf 202.

- Kriteriene er at det tilbys, formidles eller etterspørres prostitusjon. Straffbarhetskriteriene synes oppfylt dersom vi legger inn forutsetningen at jentene på nettstedet selger seksuelle tjenester, sier Røer.

Jentene Dagbladet har snakket med, hevder at de betaler 1000 kroner i måneden for å annonsere på nettstedet. De forteller om et liv der jobben legger beslag på mesteparten av døgnet. I tillegg til de norske jentene er noen fra andre land i Skandinavia, mens andre igjen kommer fra Øst-Europa og Asia.

Lever på en løgn

«Anita» sier at hun jobber alene, og at hun forsøker å ikke tenke på risikoen for at hun får en voldelig kunde.

- Jeg vurderer mennene når de ringer, og sier heller nei en gang for mye. Dessuten tar jeg aldri imot utlendinger og fulle kunder. Men jeg hadde blitt nervevrak hvis jeg skulle tenkt på sikkerhet hele tida. Det er mer stressende å tenke på at man kan bli oppdaget og kastet ut på gata, sier hun.