Selger skoler - betaler sydenturer

Frp-ordfører Terje Søviknes i Os utenfor Bergen har lovet alle eldre i kommunen gratis Sydentur om vinteren. Nå vil han selge to store skoler for å få penger til å holde løftet sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søviknes ønsker fortsatt å dele ut gratis sydenturer til kommunens pensjonister. Regningen vil komme på to millioner kroner årlig, ifølge Bergens Tidene.

Etter katastrofemeldinger om framtidig underskudd i kommuneregnskapet, mener ordfører Terje Søviknes (Frp) og varaodfører Lisbeth Axelsen (H) at kommunen vil ha fetere år foran seg hvis de selger Os barneskule og Nore Neset barne- og ungdomsskule til private.

I fjor kom budsjettet i havn ved at kommunen solgte det lokale kraftselskapet Oskraft. Neste års budsjett skal etter planen reddes ved salg av aksjene i Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK), ifølge Bergens Tidende. Budsjettforslaget fra Frp og Høyre står og faller på salg av kraftaksjene, ifølge avisa.

- Vi baserer oss på at det skal bli mulig å selge aksjene og sikre kommunen mellom 340 og 390 millioner kroner i inntekt, sier Terje Søviknes. Problemet er at vedtektene i BKK ikke gjør et slikt salg mulig.

Salgsgevinsten skal brukes til å gjøre kommunen gjeldfri. Dermed spares årlige utgifter på rundt 50 millioner kroner til renter og avdrag.

Vil redde ansikt

- Når skuten står på grunn, er det ingen verdi i å ha en gullkiste om bord, forklarer varaordfører Lisbeth Axelsen (H).

Når ordfører-teamet ønsker å selge to av bygdas største skoler på barne- og ungdomstrinnet, er det fordi skolebygningene trenger påbygg og rehabilitering. Kostnadene ved dette arbeidet er beregnet til 32 millioner kroner. Flertallet i kommunestyret mener et privat selskap kan gjøre dette arbeidet bedre enn kommunen. Ved salg vil kommunen leie skolebygningene fra den nye kjøperen.

- Vi har tro på at private kan drive selve bygget slik at vi kan konsentrere oss om å gi en god undervisning, sier Søviknes til avisa.

Da rådmannen anslo neste års budsjettsprekk til 38 millioner kroner, foreslo han å innføre eiendomsskatt i kommunen. Ved å selge de to skolene og aksjene i BKK, mener Søviknes å kunne redde kommuneøkonomien. Håpet er også at salgene vil gi bygda nok penger til at Søviknes redder ansikt overfor bygdas eldre - ved å gi dem gratis sydenturer som han lovet i valgkampen.