Slik unngår de skjenkenekt:

Selger suppe for 50 øre

For å servere alkohol, må man servere mat. En bar og restaurant i Hammerfest har lagt til tomatsuppe til 50 øre på menyen.

SKJENKESUPPE: Fresh bar og restaurant i Hammerfest har kjøkken og stor meny, men har lagt til én spesiell rett for også å kunne servere gjestene alkohol: Tomatsuppe til 50 øre. Foto: Privat / Fresh bar og restaurant
SKJENKESUPPE: Fresh bar og restaurant i Hammerfest har kjøkken og stor meny, men har lagt til én spesiell rett for også å kunne servere gjestene alkohol: Tomatsuppe til 50 øre. Foto: Privat / Fresh bar og restaurant Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 109 000 +795
innlagt199 -13
døde 735 +26
påvist smittet 144 000 000+890.0K
døde 3 060 000 +14.1K
Se mer

I slutten av januar overkjørte Stortinget Erna Solbergs regjering og ba dem om å oppheve skjenkeforbudet i kommuner med liten smitte.

Da kunne man igjen åpne kranene igjen i byer som Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand, men bare servere alkohol sammen med mat.

Da bestemte Marius Heitmann, eier og daglig leder av Fresh restaurant og bar i Hammerfest, seg for å selge tomatsuppe til 50 øre til sine gjester for også å kunne servere dem alkohol.

- Når regjeringen pålegger oss at det skal være en transaksjon for å overlevere mat til en gjest, har vi rettet oss etter det, sier Heitmann til Dagbladet.

Kjenner du noen som gjør noe liknende? Tips oss på 2400@db.no!

- VENT: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) sier han har forståelse for at folk vil sosialere seg, men understreker samtidig at vi fremdeles må vente en stund. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Forholdt oss til regelverket

Utestedet Fresh har hele sin levetid også servert mat. På dagtid er de en restaurant og kafé, som på kveldstid blir til en bar. Nå er de pålagt å selge mat hele tida, og gjør også det. Menyen er derfor betraktelig større enn tomatsuppa til 50 øre, men tilbudet er blitt justert i henhold til skjenkekravene.

EIER: Marius Heitmann er daglig leder og eier av Fresh. Foto: Privat
EIER: Marius Heitmann er daglig leder og eier av Fresh. Foto: Privat Vis mer

- Har dere fått reaksjoner fra lokale, regionale eller statlige myndigheter for at dere serverer tomatsuppe til 50 øre?

- Nei, folk har spiseplikt, og vi har servert mat. Folk har gjort som de vil med maten, men vi har forholdt oss til gjeldende regelverk siden mars 2020, svarer eier og daglig leder Heitmann.

Han mener utestedets tilbud illustrerer det han anser for å være en for generell tilnærming til coronapandemien.

Espen Nakstad forklarer hvordan coronavaksinen fungerer. Vis mer

Forstår ikke avgjørelsen

Det ga han også klart uttrykk for den første uka i januar i et intervju med MittHammerfest.no, da regjeringen innførte en nasjonal skjenkestopp etter en økning i smitten.

«Man kan jo ikke gjøre annet enn å bøye seg over og la regjeringen gjøre seg ferdig. Vi har blitt rævpult hele året, så vi skal nok klare to uker til. That's my comment», sa Heitmann til lokalavisa da.

Overfor Dagbladet beskriver han reaksjonen på sitatet, som ble spredt over hele landet blant annet gjennom den populære Instagram-kontoen BADesken, som «høvelig viralt».

- Vi var kommet til den første helga i 2021, vaksinen var på vei, og vi tenkte: «Nå blir livet herlig». Så sa regjeringen på en søndag at hele landet skulle stenges ned, sier Heitmann Jørgensen.

Han mener fremdeles regjeringens avgjørelse var for vidtrekkende.

- Og når Stortinget overkjører regjeringa, sier vel det sitt. Mange ganger skjønner jeg at regjeringen gjør som de gjør, men jeg kan ikke forstå at de drar alle over én kam. Her i Hammerfest er det 10 000 personer og lite til ingen smitte, og så ble vi behandlet som Oslo, hvor situasjonen er langt mer dramatisk, sier Fresh-eieren.

MUTERT VIRUS: Dette sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad om mutert virus og vanlig coronavirus. Vis mer

Opplever matsvinn

Én annen konsekvens av skjenkekravet, er matsvinn, forteller Heitmann Jørgensen til NRK.

Det opplever også mange andre utesteder i landet, blant andre Prelaten kro i Tromsø. Forrige lørdag måtte de kaste 90 pølser som enten var halvspist eller ikke spist i det hele tatt, skriver iTromsø.no.

- Det er trasig, og dumt at vi må kaste det, men vi kan jo ikke tvinge noen til å spise opp, sier krovert Arthur Mack til Dagbladet.

Han forteller at kroa har måttet kjøpe inn ekstra med pølser for å imøtekomme behovet fra øltørste gjester denne helga.

- Prelaten er jo ei kro som har et skikkelig kjøkken og full meny. Det er ikke noe nytt at vi serverer pølser, men når det blir utpå kvelden, og unge voksne, typisk studenter, er gjester, velger de oftere å ta det rimeligste på menyen. Det er ei pølse, som vi serverer, men ikke blir spist. Da må vi ta dem tilbake og kaste dem, sier Mack til Dagbladet.

MATSVINN: Forrige lørdag måtte Prelaten kro kaste over 90 pølser. Foto: Privat
MATSVINN: Forrige lørdag måtte Prelaten kro kaste over 90 pølser. Foto: Privat Vis mer

- Bedre kontroll nå

Også Mack mener at tiltakene fra regjeringen har vært for generelle, og reagerer.

- Det er grønt i Troms og Finnmark. Jeg synes de kunne ha begynt å regulere ulikt i ulike deler av landet, sier Mack.

Det betyr ikke det samme som frislipp, presiserer han, og har forståelse for reglene om faste sitteplasser og bordservering. Men disse tiltakene har i seg selv ført til at utestedene nå har langt bedre kontroll på gjestene.

- BEDRE KONTROLL: Med tiltak som faste plasser og bordservering, mener krovert Arthur Mack at utestedene har bedre kontroll på sine gjester nå enn før coronapandemien. Foto: Privat
- BEDRE KONTROLL: Med tiltak som faste plasser og bordservering, mener krovert Arthur Mack at utestedene har bedre kontroll på sine gjester nå enn før coronapandemien. Foto: Privat Vis mer

- Skal du spise og drikke hos Prelaten møtes du først av den dørvakt, og deretter blir du fulgt av noen andre til bordet. Det kommer en servitør, som tar bestillingen, og så kommer det kanskje en annen servitør eller en bartender som serverer deg. Alle disse følger med, og passer på at ingen blir overstadig beruset. Vi har mye bedre kontroll nå, sier Mack.

Det har sin pris, legger han til.

- Vi er langt flere folk på jobb i dag, samtidig som vi bare kan fylle én tredel av lokalet. Kostnadene er høyere, og inntektene er mindre.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 142 793 (21.3%)i Norge har fått dose nr 1
304 512 (5.67%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer