Selger unna livsverket

Kongens svoger selger seg ut av papirgiganten. Men pengene blir i Brasil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lorentzen-gruppen selger seg ut av den omstridte brasilianske papirgiganten Aracruz, melder Erling Lorentzen (85) i en pressemelding til NTB.

Lorentzen-gruppen skal ifølge meldingen ha akseptert et tilbud om salg av alle gruppens aksjer i Aracruz Celulose til sin medaksjonær Votorantim.

Dermed trekker kong Haralds svoger seg ut av papirgiganten han selv var med å stifte i 1968.

Sammen med to andre hovedaksjonærer har Lorentzen-gruppen bygget opp papirselskapet og vært sentral i virksomheten fram til i dag.

- Det har vært et privilegium å være med på å bygge opp denne verdiskapende industrien i Brasil. Jeg vil gjerne i dag få takke alle de enkeltmennesker, selskaper og andre som har bidratt til at vi sammen skapte Aracruz, skriver Erling Lorentzen i pressemelding.

Lorentzen-gruppen arbeider med Brasil som basis og inntektene fra salget vil i hovedsak bli reinvestert i landet, skriver han videre.

Det kan tyde på at 85-åringen, som sammen med sin kone, prinsesse Ragnhild, har hatt base i Brasil siden 1968, ikke har planer om å flytte formuen hjem.

Erling Lorentzen og sønnen Haakon er hovedeiere og driver familieselskapet Lorentzen-gruppen. Utenom papirindustri driver selskapet med shipping.

Selger unna livsverket

- Det er selvfølgelig vemodig å selge, siden vi har vært så sentrale i å bygge opp selskapet, skriver sønnen Haakon Lorentzen i pressemeldingen.

- men det er en riktig og realistisk beslutning. Aracruz er en ledende virksomhet i en raskt voksende industri. Det er behov for konsolidering og større enheter, og derfor var det det beste for Aracruz at Votorantim overtok våre aksjer.

Foreløpig er det uklart hvorfor salget skjer akkurat nå. Som sent som i sommer var Lorentzen og Aracruz i norske mediers søkelys da det ble klart at Erling Lorentzen ønsket regjeringens milliardfond for regnskog som investor i sitt nye prosjekt.

Papirproduksjonsselskapet Aracruz, som Lorentzen driver, har i mange år blitt kritisert for å ødelegge regnskogen i Brasil og for å ha tatt bort livsgrunnlaget fra lokale indianere. .

I et brev sendt utviklings- og miljøvernminister Erik Solheim (SV) beskriver Lorentzen sitt nye prosjekt. Det innenbærer at 20 prosent av et område skal beplantes med regnskog, mens resten skal dekkes med eukalyptustrær.

Solheim bekreftet at de to har hatt møter og at de skal møtes igjen i august eller september. Det er ikke avgjort om Lorentzen og hans selskap skal motta penger.