Enorm vekst:  Erik Schønsee har opplevd en vanvittig vekst på få år i Bryggselv. Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Enorm vekst: Erik Schønsee har opplevd en vanvittig vekst på få år i Bryggselv. Foto: Iván Kverme/FinansavisenVis mer

Selger utstyr til ølbrygging for titalls millioner i året

De startet med et lite varelager og planer om nettbutikk. Fire år senere omsetter de for 120 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Veksten har vært helt vanvittig, sier Erik Schønsee (36), daglig leder og hovedeier i Bryggselv, en butikkjede som importerer og selger utstyr til hjemmebrygging av øl, til Finansavisen.

Han stopper opp utenfor et rom på selskapets hovedlager på industriområdet Sofiemyr, omtrent 15 kilometer sørøst for Oslo sentrum.

Inne sorterer og spretter Morten Kongsvik store bulkpakninger fra humleprodusenter i USA og Tyskland. Deretter fordeler han innholdet på mindre pakninger og emballerer det på nytt.

- Om jeg likevel har lyst på en kald en på kvelden når jeg kommer hjem? Klart det. Man blir ikke lei av øl av å jobbe her, heller tvert imot, sier han til Finansavisen.

Lei av øl er heller ikke nordmenn blitt. Innholdet i mange sykkelboder, kjellere og garasjer har måttet vike plass for ølbryggingsutstyr.

Det synes på regnskapene til Bryggselv. I 2011 omsatte selskapet for 1,8 millioner kroner. I 2014 begynte Bryggselv for alvor å satse på proffmarkedet, det vil si mer eller mindre kommersielle mikrobryggerier, og i tillegg kom hjemmebrygging virkelig på moten, skriver Finansavisen.

Det ga en omsetning på hele 70 millioner, fordelt på rundt 40 millioner kroner i morselskapet og 30 millioner kroner i tre datterselskaper.

I tillegg til veksten i omsetningen tok også lønnsomheten seg opp i fjor. Resultatmarginen var på 11,6 prosent i 2014 mot 9,7 prosent i 2013.

I år er budsjettet på hele 120 millioner kroner, og Bryggselv har 40 ansatte i en håndfull byer.

- Jeg kan ikke navnet på alle som jobber her lenger, og det føles ganske rart, sier Erik Schønsse til Finansavisen.