Selger VM-sex for 25 kroner

Thobile (20) betjener ti kunder hver natt. Nå ønsker hun fotballturistene velkommen.

ÅPENLYST: Tross politiaksjoner er det ikke vanskelig å kjøpe sex i Johannesburg. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
ÅPENLYST: Tross politiaksjoner er det ikke vanskelig å kjøpe sex i Johannesburg. Foto: Torgeir P. Krokfjord/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||HILLBROW (Dagbladet): Kun få gater har gatelys i Johannesburgs farligste bydel Hillbrow. Beksvarte gatehjørner er sydende shoppingområder for narkotika, billig sprit og sex.

Politiet har utbasunert nulltoleranse for sexsalg gjennom sør-afrikansk presse, og patruljerer tungt bevæpnet.

25 kroner

Thobile sier hun er 20 år. Den bitte lille kvinnen har solgt sex i fire år. Hun vil ikke ha med Dagbladet på jobb, men går med på et intervju i dagslys.

Et samleie koster 30 rand - 25 norske kroner. 25 rand tar Thobile selv, mens mannen som leier ut hotellet tjenestene utføres på tar fem rand for hver seanse. («Nei, han er ingen hallik - han bare leier ut rom!»)

20-åringen ligger med 8-10 menn hver eneste natt.

Kundene er fra «veldig unge til veldig gamle», men ofte fra nærområdet eller en av de andre fattige sentrumsbydelene i Afrikas fjerde største by. Sexsalg er forbudt i Sør-Afrika, og rikere kunder velger heller innendørsprostituerte, med mindre fare for å bli tatt.

- Hvis man blir tatt går det an å betale seg ut, hvis det er riktig politimann som kommer. Hvis ikke blir både selger og kjøper satt i fengsel, forklarer Thobile.

Klar for VM

VIL BLI FRISØR: Men Thobile, som sier hun har solgt sex i fire år, ser ingen rask vei ut av uføret. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
VIL BLI FRISØR: Men Thobile, som sier hun har solgt sex i fire år, ser ingen rask vei ut av uføret. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer

11. juni kan herrene Blatter og Zuma glise Afrikas første fotball-VM i gang. Omkring 400 000 fans er ventet. Thobile er klar til å ta dem i mot.

- Vi snakker mye om det. Kanskje kan det hjelpe på forretningene, håper hun.

Britiske og sør-afrikanske medier har meldt om opptil 40 000 tilreisende prostituerte. Ifølge Reuters er det allerede et tilfang av zimbabwiske prostituerte; sør-afrikansk presse har observert kvinner fra Angola og Zambia. Nigerianske prostituerte har etablert seg sammen med mafiagrupperingene som styrer mye av narkotrafikken i Johannesburg.

Prostitusjonsforsker Chandre Gould ved Institutt for sikkerhetsstudier i Pretoria sier at 40 000-anslaget er uten rot i virkeligheten.

- Etter tidligere VM å dømme, er det ingenting som tilsier en 'eksplosjon' i antallet prostituerte under mesterskapet. Men det er åpenbart at en del ser på VM som en gylden mulighet, sier Gould til Dagbladet.

Redd

Thobile bekrefter at det allerede har åpenbart seg flere nye jenter på gata.

- Men ingenting som truer businessen enda, flirer hun.

En ting truer imidlertid businessen - hver eneste dag. I fjor var en av ti sør-afrikanere HIV-smittet, den høyeste andelen i verden. En av tre kvinner mellom 25-29 var smittet, flere undersøkelser anslår nesten en av to prostituerte.

- No condom, no deal, hevder Thobile overfor Dagbladet.

Hun insisterer på at kravet er absolutt. Men kunden har alltid rett, og Thobile har venner som både er smittet og har dødd av AIDS. Kundene presser ofte for å slippe kondom. Og de prostituerte er under press. Fra barn.

Barn

Ingen vet hvor mange de er - The House Group har anslått at 4000 barn selger sex i Johannesburg, aksjonsgruppa SWEAT sier minst 1000. Uansett hvor mange de er, gjør de prostituerte barna Thobile redd.

- Barna, de bryr seg ikke, fnyser hun.

- Jeg er redd for å få HIV, redd for å bli gravid, redd når kunder forsøker å holde meg fanget eller presser i meg dop. Og jeg har sett 13- og 14-åringene, de står fulle og neddopa og gjør narr av oss - kaller oss gamle og treige.

En dag håper Thobile at hun blir gammel og treig. Begge foreldrene døde da hun var liten.

Når hun er sammen med familien lever Thobile av «å flette hår».

- Tenk det; å ha en egen frisørsalong, drømmer hun.

- Enn så lenge kan jeg bare selge sex.

25 KRONER: Et samleie koster omkring det samme som helgeutgavene av Dagbladet eller VG. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet
25 KRONER: Et samleie koster omkring det samme som helgeutgavene av Dagbladet eller VG. Foto: Torgeir P. Krokfjord/Dagbladet Vis mer